avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Persoane cu dizabilități.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Persoane cu dizabilități.

Bună dimineața!
Vă rog să mă lămuriți; în acest text spune așa:

”În plus, prin Legea 7/2023, anul acesta au mai fost stabilite o serie de măsuri ce vizează persoanele cu dizabilități. Astfel, de anul acesta, cel puțin teoretic, aceste persoane pot primi bani pentru recuperare sau reabilitare sub forma unor tichete acordate anual la recomandarea medicului de familie sau specialist.”

Eu am cerut lămuriri la DGASP ( că doar de aici am primit un răspuns) în legătură cu acele tichete pentru recuperare medicală și mi s-a spus că doar persoanele dezinstituționalizate beneficiază de ele, ori în lege nu se face o departajare clară între persoanele cu dizabilități și persoanele dezinstituționalizate.

În cazul acesta, care este adevărul? că văd că fiecare interpretează legea după cum îi convine. Sunt persoană cu dizabilități și nu sunt instituționalizată, pot beneficia de acest drept? Practic când se pot folosi acele tichete? Aș dori un răspuns clar, da sau nu?
Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
O zi bună vă doresc.
Ultima modificare: Vineri, 9 Iunie 2023
mioara țugui, utilizator
Cel mai recent răspuns: mioara țugui , utilizator 12:53, 12 Iunie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util


După articolul 11 se introduce un nou articol, art. 11^1, cu următorul cuprins:
Articolul 11^1
(1) În vederea asigurării asistenței de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate, după cum urmează:
a) 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav;
b) 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.



Aveti dreptul la tichete
Mulțumesc pentru răspuns.
Atunci de ce asistența socială susține că DOAR persoanele dezinstituționalizate au dreptul la tichete? Pentru că ei asta susțin sus și tare.
Întrebarea este: ce e de făcut?
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Iunie 2023
mioara țugui, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tichetele se acordă la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a programului individual de reabilitare și integrare socială a persoanei adulte cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare și decontare a tichetelor, aprobată prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului muncii și solidarității sociale.
Mulțumesc pentru răspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? elena_1234 elena_1234 Buna seara, O persoana cu handicap usor poate beneficia de bilet gratuit de tratament? Doamna de la casa de pensii spune ca nu, sa plateasca jumatate de ... (vezi toată discuția)
Pensie de handicap. enacheflorinconstantin enacheflorinconstantin Care sunt pașii de urmat pentru a beneficia de pensie de handicap? Nu știu răspunsul nici medicul de familie, nici medicul specialist. Mulțumesc. (vezi toată discuția)
Acordare bilete de tratament persoane cu dizabilitati alexandrina46 alexandrina46 Buna ziua. Am ales astazi, sa ma adresez dvs.in speranta ca ma veti putea ajuta sa rezolv urmatoarea speta. Sunt pensionara cu ... (vezi toată discuția)