avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... S-a aprobat ajutorul pentru persoanele cu handicap ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

S-a aprobat ajutorul pentru persoanele cu handicap accentuat cu ...

Sa aprobat ajutorul pentru persoanele cu handicap accentuat cu bani pentru platirea unei locuinte private,nu cele din fondul de stat ,can miau zis ca nau locuinte sociale
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 04:58, 20 Martie 2024
Prin Legea 7/2023, s-a aprobat că, persoanele cu dizabilități vor putea primi mai multe noi beneficii, inclusiv unul pentru locuire și unul de tranziție.

Hotărârea Guvernului privind metodologia de acordare și de plată din fonduri externe nerambursabile și de la
bugetul de stat a beneficiului pentru locuire și a beneficiului de tranziție pentru persoanele adulte cu dizabilități nu cred ca a fost adoptata.
Bună seara ce condiții trebuie sa îndeplinești pentru a beneficia de ajutorul pentru locuință privata
Acordarea locuinței incluzive persoanei adulte cu dizabilități se efectuează pe baza unei proceduri proprii a fiecărei autorități publice și instituții, precum și a fiecărei persoane juridice prevăzute la art. 1 alin. (3), aprobată prin hotărâre a consiliului local, județean sau a organului de conducere care a dispus înființarea persoanei juridice.
(2) Criteriile minime de acordare a locuinței incluzive persoanei adulte cu dizabilități de către autoritățile și instituțiile publice sau de persoanele fizice sau juridice prevăzute la art. 1 alin. (3) sunt următoarele:
a) locuința incluzivă se asigură în baza evaluării nevoilor individuale de viață persoanelor adulte cu dizabilități aflate în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), efectuată de serviciul de specialitate de la nivelul autorității publice, potrivit metodologiei de evaluare periodică a nevoii de servicii la nivel local, inclusiv pentru identificarea nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități, aprobată prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, prevăzută la art. 25 din Legea nr. 7/2023;
b) asigurarea locuinței incluzive se efectuează numai cu acordul persoanei adulte cu dizabilități exprimat cu respectarea principiului „Alegere și control“ al planificării centrate pe persoană, prevăzut în anexa nr. 2 - Ghid privind accelerarea procesului de dezinstituționalizare la Strategia națională privind prevenirea instituționalizării persoanelor adulte cu dizabilități și accelerarea procesului de dezinstituționalizare, pentru perioada 2022-2030, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.543/2022, și numai în măsura în care locuința incluzivă corespunde nevoilor acesteia;
c) acordarea locuinței incluzive se efectuează cu respectarea condițiilor prevăzute la art. 1 alin. (3), cu sau fără acordarea serviciilor de sprijin;
d) acordarea locuinței incluzive de către autoritățile și instituțiile publice prevăzute la art. 1 alin. (3) se efectuează numai în situația în care persoana adultă cu dizabilități nu deține un spațiu de locuit în proprietate personală, respectiv nu a înstrăinat un spațiu de locuit în ultimii 5 ani.

(Ordin 1136/2023 - ANEXĂ , SETUL DE STANDARDE de locuire incluzivă în comunitate a persoanelor adulte cu dizabilități și metodologia de acordare, de organizare și funcționare, de finanțare și monitorizare a locuințelor din rețeaua de locuire incluzivă)
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara!sunt încadrată într un grad accentuat de handicap.as ... Mirela E Mirela E Bună seara!Sunt încadrată într un grad accentuat de handicap.As vrea sa știu dacă a întrat în vigoare și se poate aplica legea prin care se acorda o ... (vezi toată discuția)
Persoane cu dizabilități. mioara țugui mioara țugui Bună dimineața! Vă rog să mă lămuriți; în acest text spune așa: ”În plus, prin Legea 7/2023, anul acesta au mai fost stabilite o serie de ... (vezi toată discuția)
legea nr. 448 din 18 decembrie 2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap negri87 negri87 SECTIUNEA a 7-a Facilitati Art. 25. - (1) Persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul ... (vezi toată discuția)