Aspectul fizic și ținuta continuă să fie cele mai întâlnite motive pentru care copiii sunt hărțuiți în școlile din România. O soluție la această problemă extrem de importantă ar putea fi introducerea obligativității purtării unei uniforme în fiecare unitate de învățământ, a afirmat Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), la interviurile Digi24.ro.
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hărțurie în școli. Primul motiv a fost aspectul fizic, iar cel de-al doilea a fost ținuta.
Uniforma este un instrument prin care se pot atenua aceste diferențe economice și sociale de excludere între copii. Uniforma mai are și rolul de a promova o identitate și o valoare comună pentru unitatea de învățământ, mai are rolul și de a putea verifica și asigura securitatea în cadrul școlii pentru că știm mai ușor cine aparține comunității școlare. Eu, personal, ca părinte, sunt un susținător al uniformei.
Ați avut sesizări din partea părinților?
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Da. Părinții și organizațiile non-guvernamentale au sesizat instituția noastră cu privire la aceste fapte. Noi am desfășurat și activități despre pregătirea profesorilor pe nediscriminare, am făcut și studii, am făcut și un ghid pe care l-am lansat anul trecut, pentru profesori, cum să implementeze principiul egalității. Asta este de fapt obligația legală.
O nouă emisiune de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de până la 8% pe an
Ministerul Finanțelor lanseazã o nouã emisiune de titluri de stat Tezaur destinatã exclusiv populației începând de vineri, 3 februarie, cu maturitãți de 1, 2 și 3 ani și dobânzi anuale de 7,20%, 7,50%, respectiv 8%.
Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu și sunt în forma dematerializatã.
Titlurile de stat pot fi cumpãrate fizic, dar și online.
Între 3 – 23 februarie 2023 titlurile de stat pot fi cumpărate online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online.
Între 3 – 24 februarie 2023 titlurile pot fi cumpărate de la unitãțile Trezoreriei Statului, iar între 3 – 23 februarie 2023 în mediul urban și 3 – 22 februarie 2023 în mediul rural, prin subunitãțile Poșta Românã.
Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Guvernul a aprobat introducerea medicamentelor imunologice pe lista celor compensate
Medicamentele imunologice, altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanţate de Ministerul Sănătăţii, vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asiguraţii.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă prin care se aduc modificări şi completări Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate şi Ordonanţei de Urgenţă nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii.
Potrivit unui comunicat de presă al CNAS, contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătăţii. Totodată, costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii alocat programelor naţionale de sănătate publică, scrie Agerpres.
Conform ordonanţei, acordarea serviciilor medicale spitaliceşti, de recuperare, de îngrijiri medicale şi paliative la domiciliu, a consultaţiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată şi de furnizorii autorizaţi înscrişi în procesul de acreditare.
Ordonanţa prevede şi introducerea obligaţiei furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul naţional de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepţia serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare.
Comentarii articol (0)