Banca Centrală Europeană: Magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude plata în numerar
Banca Centrală Europeană (BCE) susţine o atitudine mai dură împotriva firmelor care refuză să accepte plata cu numerar, în încercarea de a se asigura că monedele şi bancnotele rămân un mijloc sigur de plată, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
Comentând o propunere recentă a Comisiei Europene cu privire la reglementarea plăţilor cu numerar, BCE a apreciat că ar fi bine să fie clarificat faptul că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot exclude numerarul ca mijloc de plată. Oficialii UE au propus doar monitorizarea situaţiei şi luarea de măsuri dacă aceste practici devin mult prea răspândite.
„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statul de mijloc legal de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.
Şi băncile centrale din zona euro şi-au exprimat unele îngrijorări faţă de acest subiect. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică.
Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6,25% şi, respectiv, 7,25%, începând de marţi, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, citat de Agerpres.
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în forma dematerializată, arată Ministerul Finanțelor.
„Fiecare emisiune de titluri de stat vine cu o gamă variată de opţiuni, adaptate nevoilor şi preferinţelor fiecăruia, incluzând scadenţe diferite şi modalităţi multiple de subscriere. Dincolo de faptul că nu impozităm veniturile, cred că acesta este un atu important, că se adresează tuturor categoriilor sociale şi poate fi accesat din orice colţ al ţării, atât online cât şi fizic. Orice român care vrea ca economiile lui să-i aducă venituri suplimentare fără să se expună riscurilor poate să apeleze la Tezaur”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Titlurile de stat pot fi cumpărate între 17 octombrie şi 9 noiembrie 2023 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. În perioada 17 octombrie - 10 noiembrie 2023, titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului iar între 17 octombrie şi 9 noiembrie 2023 în mediul urban şi 17 octombrie - 8 noiembrie 2023 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.
Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Guvernul Ciolacu scade prețul la varza murată
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat marți că plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită cu trei luni, iar lista de produse va fi extinsă având în vedere şi perioada sărbătorilor de iarnă.
Florin Barbu a avut întâlniri de lucru cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor pentru a discuta modalităţile de prelungire a plafonării adaosului comercial pentru alimentele de bază, precum şi extinderea listei de produse pentru care va fi practicat un adaos comercial limitat pe lanţul de procesare-distribuţie-comercializare, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele aşteptate, anume de stopare a creşterii preţurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii şi comercianţii prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârşitul lunii ianuarie 2024, ţinând cont şi de faptul că vin sărbătorile de iarnă. În aceeaşi măsură, de comun acord cu procesatorii şi comercianţii, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat. Este vorba despre alimente care sunt folosite de români în prepararea produselor pentru masa de sărbători şi nu numai, precum: orezul, bulionul, margarina, smântâna, drojdia, cozonacul, varza murată sau usturoiul”, a precizat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.
Propunerile făcute de Florin Barbu au fost agreate de procesatori şi comercianţi, urmând ca acestea să facă obiectul unui proiect de act normativ, care va urma circuitul de legiferare, respectiv punerea în transparenţă, avizare şi adoptare.
Comentarii articol (0)