Românii pot investi în titlurile de stat Tezaur începând de azi, anunță Ministerul Finanţelor. Titlurile au maturităţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6,30% şi, respectiv, 7,20%.
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată, potrivit unui comunicat al Ministrului de Finanțe. În perioada 20 iulie - 17 august 2023, titlurile de stat pot fi cumpărate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului.
Operaţiunile care pot fi realizate online sunt deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
În perioada 20 iulie - 18 august 2023, titlurile pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 20 iulie şi 17 august în mediul urban şi 20 iulie - 16 august în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A.
Dobânda este anuală. Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.
Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile. Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Răsturnările de situație din topul clasamentului global al pașapoartelor pentru anul 2023 devin tot mai interesante.
După cinci ani la rând în care Japonia nu s-a mai mișcat de pe prima poziție a Henley Passport Index, care compară toate pașapoartele din lume în funcție de cât de liberi sunt deținătorii lor să circule în țări străine fără viză, acum a fost surclasată de patru țări, potrivit CNN.
Pașaportul de Singapore, cel mai puternic în 2023, le permite cetățenilor acestei țări să viziteze 193 de destinații dintr-un total de 227 fără a avea nevoie de viză. Asia a dominat topul clasamentului întocmit de firma Henley & Partners de mulți ani, însă Europa se întoarce în forță: Germania, Italia și Spania au avansat pe locul 2 cu 190 de destinații fără viză, în timp ce Japonia și Coreea de Sud s-au alăturat Austriei, Finlandei, Franței, Luxemburgului și Suediei pe locul 3 cu 189 de destinații.
Atât SUA, cât și Marea Britanie s-au aflat pe o traiectorie descendentă după anul lor de glorie – 2014 – atunci când au împărțit locul 1, dar pentru britanici, cel puțin, lucrurile par să se îmbunătățească. Pașaportul britanic a urcat două locuri până pe 4, o poziție pe care nu a mai ocupat-o din 2017.
De cealaltă parte, SUA au căzut încă două locuri până pe locul 8, cetățenii americani bucurându-se de doar 183 de destinații fără viză. România se clasează pe locul 13 cu 176 de destinații fără viză, urcând trei poziții față de anul trecut.
Burduja: În această iarnă vom fi independenți în ceea ce privește consumul de gaze naturale
România își umple rezervele de gaze naturale mai repede decât și-a asumat în fața Uniunii Europene, a spus la Digi24 ministrul Energiei, Sebastian Burduja. România va putea fi, astfel, aproape independentă sau chiar independentă din punctul de vedere al consumului de gaz din producție proprie, a adăugat el. Declarația vine în contextul invaziei ruse în Ucraina și șantajului energetic practicat de Moscova anul trecut, pentru a convinge Occidentul să renunțe la sancțiuni.
„În acest moment suntem la 73%, aproape – 72,91%. Este peste ținta pe care România și-a asumat-o în fața Uniunii Europene. La 1 iulie trebuia să avem 67% și am depășit 67%”, a spus Burduja.
„Cu sigurană, până la 1 septembrie vom depăși 90%, ceea ce România și-a asumat. Asta înseamnă că iarna asta vom fi, de principiu, aproape independenți sau independenți din perspectiva consumului de gaz din surse proprii”, a adăugat el.
Întrebat dacă acest lucru va însemna și o scădere a prețului gazelor naturale, ministrul a spus: „Vorbim de o piață europeană. Uniunea Europeană a plecat cu cărbunele, cu libera circulație a mărfurilor. România trebuie să investească în capacități de producție, să genereze supraofertă aici, să fim nu doar un jucător local, ci un jucător regional și european.”
Comentarii articol (0)