Activează serviciul premium pentru acces nelimitat!
avocatnet.ro premium te informează zilnic, în timp real, pe email sau direct în platformă, ori de câte ori se modifică legi importante pentru tine și afacerea ta.
Un calendar al programelor prin care se vor acorda, în 2023, finanțări europene a fost publicat miercuri de Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene (MIPE). Mai precis, calendarul conține perioadele estimative în care se vor derula sesiuni de înscriere, iar firmele pot să-l analizeze pentru a-și da seama, orientativ, dacă pot accesa anul acesta vreun program de finanțare pentru propriile afaceri.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
„Programele prevăd alocări financiare aferente unor investiții de importanță strategică pentru România și, în acest context, procedurile de accesare a fondurilor trebuie să fie adaptate la nevoile reale ale beneficiarilor, astfel încât să fie asigurat accesul facil și flexibil al acestora la fondurile externe nerambursabile. Tocmai de aceea, absența unui cadru predictibil al lansărilor apelurilor de proiecte creează un grad ridicat de imprevizibilitate cu privire la perioadele estimate pentru implementarea efectivă a proiectelor și aduce consecințe negative în ceea ce privește planificarea și accesarea fondurilor europene. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, MIPE lansează un calendar consolidat al apelurilor de proiecte în 2023, pentru programele cu finațare din fonduri europene, care să permită o corelare a diferitelor surse, atât din Politica de Coeziune 2021-2027, cât și din Planul Național de Redresare și Reziliență”, scrie într-un comunicat al ministerului.
Calendarul finanțărilor europene din 2023, care poate fi consultat integral aici, conține mai multe programe ce ar putea fi de interes pentru companii. Iată doar câteva exemple relevante:
Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor (înscrieri în trimestrul al doilea): intensificarea creșterii durabile și a competitivității întreprinderilor și crearea de locuri de muncă în cadrul acestora, inclusiv prin investiții productive; vor fi vizate microîntreprinderile din mediul urban - regiunea sud-est;
Digitalizare în folosul IMM-urilor (înscrieri în trimestrul al doilea): creșterea competitivității prin digitalizare; vor fi vizate IMM-urile, inclusiv microîntreprinderile, din regiulea sud-vest;
Întreprinderi digitale pentru o economie avansată (înscrieri în trimestrul al treilea): susținerea transformării digitale a IMM-urilor, prin adoptarea tehnologiilor și a instrumentelor care conduc la inovarea modelului de afaceri; vor fi vizate IMM-urile, inclusiv microîntreprinderile, din regiunea centrală a țării;
Structuri de afaceri - incubatoare de afaceri (înscrieri în trimestrul al treilea): stimularea antreprenoriatului; vizate sunt inclusiv IMM-urile - regiunea sud-vest;
Structuri de afaceri - parcuri industriale (înscrieri în trimestrul al doilea): stimularea antreprenoriatului; vizate sunt inclusiv IMM-urile - regiunea sud-vest;
Sprijin pentru microîntreprinderi (înscrieri în trimestrul al doilea): creșterea competitivității și productivității IMM-urilor; vizate sunt IMM-urile din regiunea vest.
„Planificarea și respectarea calendarului asumat de către autoritățile de management este o prioritate și premisa principală a Guvernului României. Astfel, se asigură posibilitatea pregătirii din timp a proiectelor și atingerea țintelor pentru absorbția fondurilor europene nerambursabile”, a declarat Marcel Boloș, ministrul de resort.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.