Cei mai bogați oameni din lume nu sunt și cei mai deștepți, arată un studiu
Bogații lumii ar putea fi, în realitate, mai puțin inteligenți decât cei care nu câștigă la fel de mulți bani, potrivit unei cercetări publicate în European Sociological Review, citate de Science Alert.
Faptul că o persoană câștigă un salariu foarte mare nu înseamnă neapărat că este mai inteligentă decât cineva care câștigă mai puțini bani, arată un studiu recent. Mai mult, unii dintre cei mai bogați oameni ar avea un scor mai mic la abilitățile cognitive decât persoanele cu venituri mai mici.
Cercetătorii studiului susțin că aceste „incapacități cognitive” pe care le au mulți dintre oamenii cu venituri mari arată că ei ajung la cele mai înalte trepte de salarizare mai degrabă datorită resurselor disponibile ale familiei, sau datorită norocului în carieră, decât a faptului că sunt inteligenți.
O echipă de cercetători de la Universitatea Linköping din Suedia, Institutul Universitar European din Italia și Universitatea din Amsterdam din Țările de Jos susțin că o abilitate cognitivă bună e necesară și mai importantă pentru o cei care sunt pe o poziție mai jos pe scara salarială.
„Credem că relația dintre abilitate și salariu este puternică în general, deși la persoanele care câștigă peste 60.000 EUR pe an se observă că abilitățile cognitive sunt la un nivel modest”, scriu cercetătorii. Studiul se bazează pe datele a 59.387 de bărbați suedezi care au finalizat un test de recrutare militară la vârsta de 18 sau 19 ani. Deși acest lucru limitează constatările în ceea ce privește naționalitatea și sexul, oferă totuși un eșantion relativ mare într-o varietate de niveluri de salarizare și ocupații.
Rezultatele cercetării demontează narațiunea conform căreia mulți trăiesc într-o meritocrație în care succesul și veniturile mai mari sunt câștigate de intelect și talent superior. Studiul arată că inteligența nu crește în același timp cu succesul sau cu veniturile.
Asta nu înseamnă că a fi inteligent sau a studia din greu nu contează deloc în ceea ce privește cât câștigi. Joacă un rol, însă în ce privește nivelurile de salarizare de vârf, intră în joc alți factori mult mai semnificativi, precum mediul socioeconomic, cultura, trăsăturile de personalitate și norocul. „Micile diferențe inițiale de succes între indivizi nu sunt anulate în timp, ci cresc, caracterizate fiind de inegalități extreme”, scriu cercetătorii.
STUDIU Alimentele care pot fi folosite în tratarea persoanelor cu Alzheimer
Cercetătorii chinezi au prezentat recent dovezi care arată că un consum de alimente şi ingrediente bogate în seleniu ar putea să îmbunătăţească starea de sănătate a persoanelor bolnave de Alzheimer, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong.
Rezultatele studiului au fost publicate în revista "Critical Reviews in Food Science and Nutrition".
Potrivit studiului, ciatat de Agerpres, alimentele cu un conţinut mare de seleniu pot inhiba inflamaţia şi stresul oxidativ, arătând astfel potenţialul unei noi strategii alimentare pentru pacienţii cu Alzheimer.
Alzheimer este o boală neurologică caracterizată prin pierderea memoriei şi scăderea capacităţii de învăţare, care poate afecta capacitatea unui individ de a efectua activităţi zilnice şi poate înrăutăţi calitatea vieţii. Există un interes tot mai mare pentru alimentele bogate în seleniu în studiul Alzheimer.
O echipă formată din cercetători de la Institutul de Microbiologie din cadrul Academiei de Ştiinţe din Guangdong şi din alte instituţii a propus un potenţial mecanism de intervenţie cu alimente bogate în seleniu pentru ameliorarea stării de sănătate a persoanelor afectate de această boală.
Poliţia avertizează asupra unui nou tip de fraudă online. Cum vor atacatorii să ia banii din conturi
Poliţia Română atrage atenţia asupra unui nou tip de fraudă online, săvârşită cu ajutorul unor apeluri telefonice nesolicitate, făcute de persoane care se dau drept reprezentanți ai băncii. Până în prezent, în România nu au fost sesizate astfel de fraude, precizează IGPR.
Poliţia Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online care este în desfăşurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe ţări europene - Germania, Austria, Olanda, Finlanda şi Belgia, săvârşite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite îşi atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităţilor bancare, se arată într-un comunicat IGPR transmis duminică, potrivit Agerpes.
„Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi. În această modalitate, bănuiţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite”, arată Poliţia în comunicatul citat.
Acest tip de înşelăciune este cunoscut instituţiilor de aplicare a legii sub denumirea de phone number spoofing (apel telefonic fals).
„În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie. Până în prezent, Poliţia Română nu a fost sesizată cu privire la comiterea unor fapte cu acest mod de operare, această comunicare având rolul de a informa şi preveni cetăţenii”, a transmis IGPR.
Comentarii articol (0)