Insider: De ce este totul atât de scump zilele acestea și cum lăcomia boomerilor a distrus economia
Părinții: Este ceva pentru care nu dăm vina pe ei? Ei sunt responsabili pentru căderile noastre nervoase, pentru trăsăturile noastre fizice mai puțin atrăgătoare, iar, mai nou, tot ei sunt de vină și pentru cea mai mare criză a inflației din anii '70 și până în prezent, scrie Insider.
Membrii generației Baby Boomer (persoane născute în perioada 1946-1964), care a fost pentru mult timp cea mai mare generație din istoria mondială, sunt încetul cu încetul înlocuiți de generațiile mai noi.
Dar odată cu schimbarea de gardă dintre generații, boomerii din America lasă în urmă o economie care nu este făcută pentru a răspunde cerințelor secolului al XXI-lea.
Boomerii au petrecut ultimele decenii construind o lume care nu este pregătită pentru a înfrunta crizele economice din prezent și care va continua să priveze generațiile viitoare de resurse esențiale.
Dacă inflația este cauzată de o nepotrivire între ofertă și cerere, atunci o creștere subită a numărului de persoane pensionate va crește în același timp și nevoia pentru anumite tipuri de munci obositoare și prost plătite, precum persoanele care se îngrijesc de vârstnici și cei din industria ospitalității, în condițiile în care mâna de lucru va fi tot mai greu de găsit.
Boomerii: mai puțini copii, mai puțin toleranți cu migranții
Boomerii s-au asigurat că piața forței de muncă a generațiilor viitoare va fi inadecvată în mai multe feluri: în primul rând, au făcut în medie mult mai puțini copii decât părinții lor.
Una dintre soluțiile de care o țară dispune pentru a combate o rată scăzută a fertilității este să deschidă ușile pentru imigranți. În anii în care boomerii au dominat grupul persoanelor eligibile să voteze, aceștia au ales politicieni care au adoptat o strategie anti-imigrație.
În ciuda dezavantajelor evidente și a pagubelor pe care le provoacă pentru imaginea internațională a Statelor Unite, politicienii continuă să sprijine politici de imigrație draconice în mare parte din cauza boomerilor.
Printre consecințele faptului că boomerii au familii mai puțin numeroase și o atitudine antiimigrație se numără și lipsa forței de muncă – o problemă tot mai mare pe măsură ce tot mai mulți boomeri se pensionează și nu există soluții pentru înlocuirea lor.
Reforma mult promisă a Educației vrea să îi pregătească pe copii pentru viață. Educația financiară, rutieră, cea pentru sănătate ori gândire critică sunt câteva dintre disciplinele care s-ar putea regăsi în orar. Nu sună rău, spun elevii și profesorii, însă este greu de pus în practică. Abia se găsesc profesori și pentru actualele materii.
Educație financiară, rutieră, antreprenorială ori gândire critică. Sunt materii opționale acum, dar din anul școlar 2024 - 2025 ar putea să devină obligatorii. Asta înseamnă mai multe ore în programă pentru aceste discipline față de cât au alocat acum.
Matei, elev: Sună foarte bine că alevii vor pleca din școală și cu niște competențe cumva mai practice, însă nu știm cum vor apărea aceste ore în programul elevului. Nu știm cine le va preda, dacă vor ajunge să înlocuiască alte ore.
Exact acestea sunt și temerile profesorilor.
Mariana Comăniță, director Colegiul Național Spiru Haret: Este posibil să fie excluse din trunchiul comun disciplinele artistice, educația muzicală și vizuală. Asta ar exclude competențele culturale ale copiilor, la fel de importante precum cele pentru viață.
Milena Botaru, director Școala profesională Argetoaia: Să vină cineva din exterior e foarte greu, noi fiind foarte departe, să asigure 2-3 ore de educație rutieră.
Sorin Ion, secretar de stat Ministerul Educației: Putem apela la specialiști din domeniu care nu au statut de cadru didactic. Din 2024, progresiv, și resursa umană va urma aproape natural noile tendințe.
De cealaltă parte, unii părinții cred că programul copiilor se va aglomera inutil. Însă reprezentanții Ministerului Educației spun că elevii nu vor face ani la rând aceeași materie.
Comentarii articol (0)