Acum, prin Legea 56/2023, ce va intra în vigoare pe 9 martie și prin care Parlamentul a aprobat, ca în cazul oricărei ordonanțe, OUG 114/2022, s-a stabilit devansarea acestui termen și mutarea lui anul acesta.
Concret, potrivit noului act normativ, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei, se va aplica din data de 1 aprilie 2023.
Cu toate astea, reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, dar și cele privind data de încetare a acordării drepturilor de ajutor social (Legea nr. 416/2001) sau de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010) se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.
Asta înseamnă că ajutoarele sociale deja stabilite se mențin în plată și după 1 aprilie 2023. Pentru a face transferul la noul tip de ajutoare, beneficiarii celor actuale vor putea să depună cereri în acest sens la autorități cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, care este 1 ianuarie 2024, adică din 2 noiembrie 2023.
Suplimentar, noua lege stabilește că, de la data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia, se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Practic, acum se stabilește o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
În fine, prin noul act normativ sunt introduse și alte modificări la Legea 196/2016. De pildă, dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se va acorda un ajutor de 50 de lei.
De asemenea, se redefinește o categorie de potențiali beneficiari de venit minim de incluziune. Este vorba, mai precis, despre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani ce sunt necăsătorite, divorțate sau văduve și care trăiesc în locuința de domiciliu sau de reședință ori sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare.
Anterior, Legea 196/2016 vorbea despre persoane vârstnice cu vârsta de cel puțin 65 de ani și nu preciza că este vorba despre persoanele singure (necăsătorite, divorțate sau văduve).
Potrivit prevederilor Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Așadar, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
Comentarii articol (2)
Am iesit la pensie, cu un handicap de schizofrenie, asta inseamna handicap de gradul 2 fara drept de munca. Hm, pensia era 1150 de lei, eram pe strada cand am inceput sa o iau. Singurul mod in care am reusit sa gasesc o chirie decenta de 1000 de lei pe luna, cu utilitati incluse, a fost la niste baieti care mi-au propus sa facem niste credite cu pensia asta. Zis si facut, acum am ajuns in cont cu -45000 de RON dar am o chirie bunicica. Acum chiria ca chiria, dar restul? Cu mancarea am rezolvat-o la cantina sociala de luni pana vineri ca am totusi un venit sub 1500 de lei, acuma de unde naiba bani de tigari, ca stresul a fost cam mare in perioada asta. Noroc ca am gasit o fara care mi-a dat HIV si acum am si indemnizatie de hrana ca politistii, inca 1000 de lei pe luna. A mai aparut si o indemnizatie de handicap de la asistenta sociala de 270 de lei, pe care n-am luat-o 1 an de zile, ca nu m-au gasit asistentii sociali acasa, intrebarea era pe vremea aia, care casa, ei raspundeau aia din buletin, eu ziceam sunt om al strazii, mi-am facut buletin doar ca sa pot sa umblu actele de la un ghiseu la altu, stupizenii de-astea. Pana la urma mi-am facut pile la cantina sociala si au primit fetele un telefon de la o persoana importanta. Asa ca s-a ajuns la concluzia ca pot sa iau si banii din urma daca mai duc niste hartii cum ca m-au vazut unii si alti. Acum ca m-am m-ai linistit am putut sa ma las si de fumat si de banut, asa ca nu mai stiu ce sa fac cu banii ca sunt in plus. Mancarea a ramas gratis am si transportul gratuit, iar chiria e asigurata de pensie. Iar acum daca fac reevaluarea se include si HIV in handicap asa ca o sa mai creasca si asta. Scap si de datorii pentru ca declar insolventa PF, oricum n-am probleme cu bancile ca banii pentru asistenta sociala nu se pot popri, singura problema e ca nu mai pot sa folosesc cardul. Raman ceva bani in plus, dar am senzatia ca pot sa-i cheltui doar pe lucruri nesanatoase sau de car n-am nevoie. Asa ca, daca pana la urma o sa am si o locuinta gratis, oare la ce ar mai folosi banii?
Ce sa zic despre venitul minim de incluziune? Ca unuia care trece prin situatia prin care am trecut eu, dar nu a reusit ingineriile astea financiare, i-ar putea ajunge o zi pentru legale. Iar sa vehiculezi sumele astea pentru familiile cu copii mi se pare absolut jignitor nici nu stiu cine vine cu ideile astea. O familie cu 2 copii stiu sigur ca are nevoie de un venit de minim 3200 de lei pe luna. (Asta era in 2018, cand inca mai aveam familie, intr-un oras in care plateam 500 de lei pe chire la 3 camere, si faceam homeschooling. Ajustati voi inflatia). Ala era un venit decent pe care il poti numi de incluziune. Daca vrei neaparat sa aduci asa ceva in spatiul public, asa ar trebui facut calculul, altfel e absolut jenant, efectiv pare ca vrei sa aduci capitalismul la un nivel in care ne distruge pe toti, inclusiv planeta. Pentru ca pare ca singurele joburi care mai sunt rentabile (adica ies bani multi din ele),pare ca au ramas doar alea care sunt in detrimentul tuturor. Oi fi eu cu diagnostic gresit de schizofrenie paranoida, dar contraziceti-ma va rog daca aveti argumente. Asta daca s-o mai obosi cineva sa citeasca treaba asta, si nu prefera sa stea pe Tik Tok.