Acum, prin Legea 56/2023, ce va intra în vigoare pe 9 martie și prin care Parlamentul a aprobat, ca în cazul oricărei ordonanțe, OUG 114/2022, s-a stabilit devansarea acestui termen și mutarea lui anul acesta.
Concret, potrivit noului act normativ, Legea 196/2016 privind venitul minim de incluziune, ce va cuprinde venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei, se va aplica din data de 1 aprilie 2023.
Cu toate astea, reglementările referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, dar și cele privind data de încetare a acordării drepturilor de ajutor social (Legea nr. 416/2001) sau de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010) se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.
Asta înseamnă că ajutoarele sociale deja stabilite se mențin în plată și după 1 aprilie 2023. Pentru a face transferul la noul tip de ajutoare, beneficiarii celor actuale vor putea să depună cereri în acest sens la autorități cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune, care este 1 ianuarie 2024, adică din 2 noiembrie 2023.
Suplimentar, noua lege stabilește că, de la data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune, respectiv al componentelor acestuia, se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Practic, acum se stabilește o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, începând cu luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.
În fine, prin noul act normativ sunt introduse și alte modificări la Legea 196/2016. De pildă, dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se va acorda un ajutor de 50 de lei.
De asemenea, se redefinește o categorie de potențiali beneficiari de venit minim de incluziune. Este vorba, mai precis, despre persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani ce sunt necăsătorite, divorțate sau văduve și care trăiesc în locuința de domiciliu sau de reședință ori sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare.
Anterior, Legea 196/2016 vorbea despre persoane vârstnice cu vârsta de cel puțin 65 de ani și nu preciza că este vorba despre persoanele singure (necăsătorite, divorțate sau văduve).
Potrivit prevederilor Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Așadar, venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
Comentarii articol (2)