Asta înseamnă că, până la sfârșitul acestui an, ajutoarele sociale existente rămân valabile. De fapt, Legea 196/2016 stabilește că, la 1 ianuarie 2024, încetează de drept drepturile de ajutor social (Legea nr. 416/2001) și cele de alocație pentru susținerea familiei (Legea nr. 277/2010).
Potrivit actualei versiuni a Legii 196/2016, cei interesați să obțină noul tip de ajutor social în 2024 pot depune cererile “cu 60 de zile înainte de data intrării în vigoare (…) a reglementărilor referitoare la solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune”.
Așadar, ținând cont de faptul că reglementările legate de solicitarea, acordarea, stabilirea dreptului și plata venitului minim de incluziune se aplică din prima zi a anului viitor, cererile se pot depune cu două luni înainte, respectiv de la începutul lunii noiembrie.
Sumele acordate ca ajutor social sau alocație pentru susținerea familiei ce sunt restante după 1 ianuarie 2024 se vor achita titularilor acestora odată cu plata primului drept de venit minim de incluziune.
Dacă, în cel mult 60 zile de la plata primului drept de venit minim de incluziune, în evidența agenției teritoriale pentru plăți și inspecție socială se înregistrează în continuare restanțe la plata ajutorului social sau alocației pentru susținerea familiei, titularul este obligat să solicite în scris acordarea sumelor în termen de cel mult 30 de zile de la expirarea termenului de 60 de zile. După această dată, drepturile se prescriu.
Conform Legii 196/2016, se vor reuni venitul minim garantat și alocaţia pentru susţinerea familiei într-un singur ajutor: venitul minim de incluziune. Venitul minim de incluziune va fi compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare:
- ajutorul de incluziune;
- ajutorul pentru familia cu copii.
Comentarii articol (3)