De fapt, scopul Legii 138/2023, aplicabilă din 26 noiembrie, este completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului, în sensul introducerii unui nou drept.
Mai exact, se introduce în lege, prin actul normativ apărut recent, “dreptul la medicină personalizată, pe baza recomandării medicale”.
După cum este definită în document, în medicina personalizată sunt cuprinse îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical ce ia în calcul însușirile determinate de baza ereditară și de condițiile de mediu (fenotipul) sau constituția ereditară (genotipul) ale fiecărei persoane.
Îngrijirile constau, conform legii, în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient în parte.
În virtutea dreptului la medicină personalizată, medicii specialiști vor avea obligația de a pune la dispoziția pacienților informații adecvate și ușor de înțeles referitoare la opțiunile privind procedurile medicale propuse, inclusiv beneficiile preconizate și riscurile ce le pot însoți.
De asemenea, medicii vor trebui să primească consimțământul pacientului “pentru fiecare intervenție medicală specifică medicinei personalizate”, după cum scrie în document.
În fine, "colectarea, partajarea, gestionarea și standardizarea datelor necesare pentru dezvoltarea și aplicarea medicinei personalizate se realizează în conformitate cu legislația privind protecția datelor", potrivit noii legi.
Comentarii articol (1)