Indicii de care sunt legate ratelor creditelor de consum luate de români evoluează în direcții opuse. ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător, în timp ce IRCC urmează să crească din nou de la 1 aprilie.
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 6,93% pe an, de la 6,95% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultima dată când indicele a avut acest nivel a fost pe 12 iulie 2022.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,28% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,64% pe an.
IRCC se pregătește de a 6-a creștere
IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) a înlocuit ROBOR în cazul creditelor de consum accesate după mai 2019.
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. Noua valoare este publicată de BNR în ultima zi lucrătoare a trimestrului.
Astfel, IRCC care se aplică în calculul ratelor în perioada ianuarie-martie 2023 a fost anunțat de BNR pe 31 decembrie 2022 și reprezintă media aritmetică a valorilor zilnice IRCC din trimestrul al treilea al anului trecut (iulie-septembrie).
În prezent, IRCC este de 5,71%, după cinci trimestre consecutive de creștere.
Începând de la 1 aprilie 2023, IRCC va crește la 5,98%, marcând a șasea creștere consecutivă. Potrivit cursBNR.ro, în trimestrul al patrulea din 2022 (octombrie-decembrie), media artimetică a valorilor zilnice IRCC este de 5,98%. În același interval, valoarea maximă zilnică a fost de 7,06% (24 octombrie), iar valoarea minimă a fost de 5,32% (18 octombrie).
Cum va funcționa noul sistem de presemnalizare care este instalat la Pasajul Unirii din Capitală
Noi lucrări la Pasajul Unirii din Capitală, după lunga serie de accidente petrecute după reabilitare. Până în luna aprilie trebuie montate porți de presemnalizare și porți de gabarit. Lucrările costă aproximativ 4 milioane de lei. Deja, circulația în zonă a fost blocată parțial, spre nemulțumirea șoferilor.
De dimineață, mașinile de poliție au blocat temporar una dintre intrările în Pasajul Unirii pentru a monta balizele în zona în care încep lucrările. Șoferii sunt revoltați de lucrările pentru viitoarele porți de presemnalizare, pe care le consideră inutile.
„M-a nenorocit, acum mai fac o jumătate de oră până trec de Piața Unirii. În loc să punem semn de gabarit limitat, hai că punem porți”.
„Sunt mult mai grele decât au fost înainte. Să ne cadă în cap, că au semnale peste tot, și mai în față și pe asfalt. Dacă nu se uită, șoferul e de vină”.
În primă etapă sunt blocate benzile de pe mijlocul bulevardului Dimitrie Cantemir, astfel încât să fie instalat un scuar în care se vor sprijini noile porți de presemnalizare și de gabarit.
Utilajele au început să facă primele săpături. Până la finalul lucrărilor, circulația în zona pasajului va fi parțial blocată.
La ambele intrări în pasajul Unirii vor fi montate porți de presemnalizare suplimentare, dotate cu senzori de măsurare a înălțimii vehiculelor, lanțuri, camere video și panouri informative de tip led.
Eugen Ionescu, inginer în Siguranță rutieră: „Ca de obicei, întâi trebuie să se întâmple o nenorocire și apoi se iau măsurile necesare.
Aș vrea să existe niște probe să vadă cum funcționează. Mai mult decât atât, dacă după ce a trecut de primul obstacol și s-a dat semnalul și apare și numărul de înmatriculare, să existe posibilitatea ca omul acela să iasă din traseul ăla și să se ducă pe drumul colector”.
După finalizarea lucrărilor de reabilitare din vara anului trecut, mai multe accidente au avut loc la Pasajul Unirii. Cel mai grav a fost în luna decembrie, când un turist grec și-a pierdut viața. Potrivit Primăriei Sectorului 4, porțile noi de gabarit vor fi tot din metal și vor opri mașinile mai înalte de 3,5 metri.
Inflația anuală în UE s-a triplat în 2022 comparativ cu 2021, la fel și în România
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a ajuns în 2022 la nivelul istoric de 9,2%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, şi s-a triplat comparativ cu 2021, când valoarea anuală a fost de 2,9%, conform datelor publicate joi de Eurostat.
Comparativ cu 2021, inflaţia anuală a crescut în toate marile economii ale lumii, în SUA a ajuns la 8,7%, în Japonia a ajuns la 2,5%, iar China a urcat până la 2%.
Potrivit Eurostat, în cazul Uniunii Europene, cele mai mari creşteri de preţuri în 2022 au fost înregistrate la categoria locuinţe, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili, cu o creştere medie de 18%. Urmează preţurile la transport care au înregistrat o creştere medie de 12,1%, în timp ce preţurile la alimente şi băuturi non-alcoolice au crescut cu 11,9%. Toate celelalte categorii de produse au înregistrat în 2022 creşteri cuprinse între 2% şi 8,1% exceptând preţul comunicaţiilor, care a scăzut cu 0,1%.
În 2022, în rândul statelor membre, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în Estonia (19,4%), Lituania (18,9 %) şi Letonia (17,2%).
Comentarii articol (0)