Electrocasnicele consumă chiar și atunci când sunt închise, dar cu toate acestea, obișnuim să le lăsăm în priză în permanență. Factura anuală ar putea fi mai mică cu aproximativ 420 de lei, dacă aparatura ar fi oprită de tot și folosită doar la nevoie.
O analiză recentă a unei companii de electricitate arată ca aparatele lăsate în modul stand-by consumă între 40-70% din energia pe care o folosesc în timpul funcționarii.
Un simplu televizor consuma 190 kWh/an și se află în top zece consumatori de energie electrică din locuință. Specialiștii îi sfătuiesc pe cei care își doresc sa cumpere un televizor cu o diagonala mai mică de 100 cm sa aleagă unul din clasa energetică A.
Televizoarele led consumă mai puțin decât cele de tip plasmă, iar laptopul sau tableta au un consum cu până la 80% mai redus față de monitoarele clasice.
Levente Varvedo - specialist în energie regenerabilă: În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30. Dacă ar fi să luam un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priza, folosim doar 2-3 ore pe zi, îl lăsăm în priza, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză.
Deși specialiștii recomandă această metodă de economisire, multora li se pare un efort prea mare.
- Am cam multe de scos din priză.
- De exemplu congelatorul nu am cum sa îl scot, pentru că este carne în el.
- Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară.
- Nu scot. Economie... am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur.
De la 1 aprilie cresc ratele pentru cel puțin 450.000 de români
IRCC va crește din nou de la 1 aprilie, iar ratele românilor care au credite bazate pe această dobândă vor crește. În prezent, se aplică valoarea IRCC aferentă trimestrului 3 din 2022 (perioada iulie-septembrie), de 5,71%.
Valoarea de la 1 aprilie va fi de 5,98%. Aceasta va fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.
În România, în septembrie 2022 existau aproximativ 450.000 de persoane care aveau credite legate de IRCC, potrivit Economica.net. Totodată, având în vedere că în septembrie și la începutul lunii octombrie 2022 ROBOR s-a aflat în jurul valorii de 8%, există mari șanse ca numărul românilor cu credite legate de IRCC să fi crescut.
Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial. IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară. IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
BNR urmează să publice pe 31 martie (ultima zi lucrătoare a trimestrului) noua valoare IRCC, aferentă trimestrului al patrulea din 2022. Potrivit cursbnr.ro, valoarea este de 5,98%. În perioada octombrie-decembrie 2022, valoarea zilnică maximă a IRCC a fost de 7,06%, în timp ce valoarea minimă a fost de 5,32%.
IRCC a înlocuit ROBOR și s-a aplicat creditelor de consum luate de români după mai 2019. Prima valoare trimestrială comunicată de BNR a fost de 2,36%, aferentă trimestrului al patrulea din 2018.
Cel mai ieftin litru de motorina care se putea cumpăra astăzi în România costa 7 lei și 18 bani, acesta fiind cel mai mic preț înregistrat pentru acest tip de carburant din decembrie 2022. Motorina premium se vindea astăzi cu cel puțin 7,54 lei pe litru.
În același timp, benzina s-a ieftinit în medie cu 9 bani pe litru, atingând prețul de 6,53 de lei în cea mai ieftină stație de alimentare din România. Sortimentele premium de benzină se vindeau cu cel puțin 6,99 lei pe litru, arată datele plinul.ro
Modificările de preț au loc în contextul scăderii prețului petrolului. Prețul petrolului Brent a fost în continuă scădere în ultimele șase luni și a ajuns la 74 de dolari pe baril, cel mai redus nivel de la finalul anului 2021.
Benzina a pornit anul 2023 la nivelul de 6 lei si 38 de bani, după suspendarea compensării de 50 de bani la finalul anului trecut, iar de atunci prețul ei a crescut ușor, dar constant. Motorina standard a evoluat în sens opus. A pornit anul la 7 lei și 57 de bani pe litru, și după un vârf de 7,74 de lei la finalul lunii ianuarie a intrat pe scădere.
Comentarii articol (0)