ACCES GRATUIT
CNCD: Favorizarea adoptatorilor cu atestate mai noi de șase luni, discriminare indirectă. Se recomandă modificarea legislației
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției stabilesc acum, după ce au fost modificate în 2021, că, în primele șase luni de la eliberarea atestatului, adoptatorii care îndeplinesc criteriile de includere în lista acestora se ierarhizează în funcție de vechimea atestatelor. Una dintre Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) a considerat, în baza acestei prevederi, că adoptatorii ori familiile adoptatoare care au atestate mai noi de șase luni au prioritate, indiferent de vechimea celorlalte atestate. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) nu e de acord cu această interpretare, despre care spune că reprezintă o discriminare indirectă, și recomandă modificarea legislației.
Articolul continuă mai jos
Din 2021, normele Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, cuprinse de
HG 579/2016, au fost modificate, astfel încât acum ele stabilesc, printre altele, că
“în primele 6 luni de la eliberarea atestatului, adoptatorul/ familia adoptatoare care răspunde în aceeași măsură criteriilor de includere în cadrul listei și care locuiește în fapt la adresa de domiciliu/ reședință din același județ/ sector cu cel al copilului se ierarhizează în listă în funcție de vechimea atestatelor”.
După cum reiese din
Hotărârea CNCD 705/2022, DGASPC Sector 6, București,
„în urma interpretării acestui articol, consideră că adoptatorii/ familiile adoptatoare care au atestate mai noi de 6 luni vor avea prioritate generală indiferent de vechimea celorlalte atestate”.
Prin această interpretare
“se creează o vădită discriminare și o încălcare a drepturilor familiilor care adoptă și au atestate obținute în ultimele 6 luni”, după cum apare în motivația cuprinsă în hotărârea CNCD.
Anterior modificărilor aduse, în 2021, normelor Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, prioritate la adopție avea familia adoptatoare cu cel mai vechi atestat.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES) susține că schimbările apărute în 2021 vizează flexibilizarea procesului de potrivire a copilului cu cea mai potrivită familie adoptatoare, iar
“termenul de șase luni de includere în cadrul listei după adresa la care locuiesc în fapt s-a acordat pentru toți adoptatorii, inclusiv pentru cei care dețineau atestate valabile la data intrării în vigoare a normelor, tocmai ca toate persoanele/ familiile adoptatoare să beneficieze de aceleași criterii de includere în cadrul listelor”.
Luând în calcul prevederile
Constituției României și pe cele ale
OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, respectiv egalitatea în drepturi și elementele în baza cărora se poate stabili existența unei discriminări, CNCD a decis că interpretarea amintită reprezintă o
discriminare indirectă.
Astfel, CNCD a decis sancționarea MFTES cu avertisment contravențional. Totodată, CNCD recomandă modificarea prevederii discriminatorii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)