Un proiect de lege cu două facilități fiscale noi pentru companiile și persoanele fizice care desfășoară activități economice în zonele libere a ajuns recent pentru dezbatere și adoptare la Senat.
Ca să se aplice,
proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament și promulgat prin decret de președintele țării. Acesta este inițiat de mai mulți parlamentari ai Puterii, astfel că ar putea avea șanse să devină lege.
În esență, concesionarii ar urma să fie
scutiţi de la plata impozitului pe profit în primii zece ani de activitate, iar apoi, în următorii șase ani, aceștia ar urma să plătească un impozit de doar 7,5% (cota integrală este de 16%). În același timp, concesionarii ar uma să fie
scutiţi de la plata impozitului pe clădiri şi de la plata impozitului pe terenuri pe întreaga durată a contractului de concesiune.
Pe deasupra, se mai prevede că
clădirile din interiorul zonelor libere ar putea fi folosite ca locuințe de serviciu, în condițiile în care acest lucru nu este posibil în momentul de față.
„Introducerea de facilităţi fiscale pentru zonele libere este impusă de contextul economic şi geopolitic actual, prin raportare la condiţiile economice şi fiscale oferite de alte state comunitare, precum şi la necesitatea obiectivă de derulare a unor activităţi economice cu state din afara UE, şi nu prin abordarea unitară sau nediscriminatorie din punct de vedere fiscal a tuturor operatorilor economici ce activează în România. (...)
Scutirea operatorilor economici din zona liberă de la plata impozitului pe clădirile și terenurile concesionate ar fi justificată prin necesitatea înlăturării unor diferenţe de tratament raportat la condiţiile existente pentru dezvoltarea parcurilor industriale (...)”, explică inițiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Referitor la modificarea ce vizează cazarea în clădirile din zonele libere, inițiatorii spun că operatorii economici ar avea nevoie de această măsură pentru reducerea costurilor cu transportul și cazarea salariaților.
Proiectul prevede modificări la
Legea 84/1992 privind regimul zonelor libere, care dispune că,
„În scopul promovării schimburilor internaționale și al atragerii de capital străin pentru introducerea tehnologiilor noi, precum și pentru sporirea posibilităților de folosire a resurselor economiei naționale, în porturile maritime și în cele fluviale ale României, în lungul Canalului Dunăre - Marea Neagră, al altor canale navigabile și în teritoriile din apropierea punctelor de trecere a frontierei se poate institui regimul de zonă liberă.”Practic, o zonă liberă este o zonă geografică a teritoriului României în care
operatorii economici desfășoară activități, iar persoanele, mărfurile, mijloacele de transport și alte bunuri se supun prevederilor legislației vamale europene și naționale. Prin sintagma operator economic, legea se referă la persoanele fizice sau juridice, române sau străine, care desfășoară activități în interiorul zonei libere.
„Activitatea de concesionare și de închiriere din zonele libere se desfășoară pe bază de licitație publică. Se concesionează bunuri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, precum și activități/servicii publice de interes național sau local, aflate în administrarea zonelor libere. (...) Se închiriază bunuri proprietate publică sau privată a statului ori a unităților administrativ-teritoriale, aflate în administrarea zonelor libere”, este precizat în Legea zonelor libere.
Concesionarea se face în baza unui contract prin care administrația zonei libere (concedentul) transmite, pentru o perioadă de cel mult 49 de ani, operatorului persoană fizică sau juridică (concesionarul) dreptul și obligația de exploatare a unui bun, a unei activități sau a unui serviciu public,
în schimbul unei redevențe.
Închirierea se face în baza unui contract prin care administrația zonei libere (locatorul) transmite operatorului (locatarul) dreptul și obligația de exploatare a unui bun,
în schimbul unei chirii.
Conform
site-ului Vămii, în România funcţionează în prezent şase zone libere: Constanţa, Brăila, Galaţi, Sulina, Giurgiu şi Curtici-Arad.
Atenție! Ca să se aplice, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.