Toamna trecută a apărut OUG nr. 140/2022 privind licența industrială unică, actul care pune bazele unui sistem mult mai simplu e obținere a licenței industriale și în centrul căruia se află o platformă electronică care va facilita schimbul de informaţii între solicitanții licenței și administrația publică.
OUG 140 (aflată acum pentru aprobare în Parlament, momentan fără amendamente) prevede obligația de a înființa, în cel mult 120 de zile de la publicarea ordonanței, (17 februarie 2023) Oficiul pentru Licență Industrială (OLI). Termenul a fost depășit, dar un proiect de HG în acest sens a fost pus zilele trecute în dezbatere la Ministerul Turismului.
„(1) Oficiul are ca obiectiv principal raționalizarea, simplificarea și digitalizarea procedurilor specifice în vederea acordării licenței industriale unice.
(2) Activitatea de raționalizare se realizează prin integrarea licențelor, autorizațiilor, acordurilor, avizelor sau permiselor aferente obiectului de activitate într-o singură procedură simplificată de acordare a licenței industriale unice.
(3) Activitatea de simplificare se realizează prin îndrumarea metodologică a autorităților competente în activitatea de revizuire a legislației specifice acestora.
(4) Activitatea de digitalizare se realizează prin administrarea Punctului de contact unic electronic, denumit în continuare PCUEL, ca sistem informatic de utilitate publică”, prevede proiectul de HG.
Printre principiile acordării licenței industriale unice va sta și acela al unicității cererii documentelor și datelor necesare în vederea obținerii, modificării sau reînnoirii licenței industriale (principiul „o singură dată”) însemnând că solicitanții vor furniza aceste lucruri o singură dată autorităților, iar nu de mai multe ori, simplificându-se astfel birocrația din spate. Chiar dacă vorbim de o cerere unică, pe principiul „o singură dată”, responsabilitatea pentru soluționarea cererii va reveni fiecărei autorități competente implicate în procesul de acordare a licenței, dar întreaga comunicare între solicitant/titularul licenței se va face prin PCUEL.
Ordonanța stabilește că demararea procesului de acordare a licenței industriale unice se va face prin OLI, inclusiv pentru persoanele juridice din afara UE și care și-au înființat în România o societate sau o sucursală.
Integrat în e-guvernare, PCUEL va permite partajarea datelor între autoritățile competente și ar trebui să devină funcțional până cel târziu la finalul anului. Utilizând datele introduse de toate autoritățile competente, în funcție de fiecare domeniu de activitate în parte, PCUEL va avea în componență un simulator de licență pe care cei interesați îl vor putea folosi ca să știe, orientativ, de ce au nevoie pentru acordarea, modificarea sau reînnoirea licenței industriale unice, precum și care ar fi costurile și termenele de așteptare.
Atribuțiile OLI
Oficiul va exercita, în domeniul său de competenţă, conform proiectului, funcții precum:
- cea de reglementare, însemnând că se va ocupa de elaborarea cadrului normativ care să asigure o procedură simplificată de acordare a licențe industriale unice prin integrarea licențelor, autorizațiilor, acordurilor, avizelor sau permiselor aferente obiectului de activitate, emise la nivelul autorităților competente, precum și prin reglementarea cazurilor de reînnoire, modificare, suspendare și retragere a licenței industriale unice;
- de îndrumare metodologică a autorităților competente în procesul de revizuire a procedurilor și formalităților aplicabile procesului de acordare a licenței industriale unice;
- de avizare a măsurilor de simplificare a procedurilor aplicabile;
- de acordare a licenței industriale unice pe baza actelor emise de autoritățile competente;
- de asistență şi consiliere, inclusiv prin îndrumarea solicitanților sau a titularilor de licență în procesul de acordare a licenței industriale unice etc..
Deocamdată, tariful pentru acordarea licenței industriale unice este necunoscut, acesta urmând să fie stabilit printr-un ordin viitor semnat de președintele OLI.
Atenție! Prevederile proiectului de HG nu se aplică momentan. Acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica.