Din martie 2023, cei interesați de obținerea unui pașaport au la dispoziție o nouă platformă prin care se pot programa online pentru depunerea cererilor de pașapoarte. Programările se pot face, prin noua platformă, chiar și în aceeași zi. După cum a transmis luni Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în perioada scursă de la lansarea platformei și până de curând, adică în mai puțin de un an, și-au făcut programare online pentru obținerea pașaportului peste un milion de persoane.
Serviciul de programare online pentru depunerea cererilor de pașapoarte este integrat în
HUB-ul de servicii al MAI, care permite, din 2023, și
eliberarea online a certificatelor de cazier judiciar.
Potrivit ministerului,
"peste un milion de persoane au fost programate online pentru obținerea pașaportului, prin intermediul platformei HUB de servicii a MAI (Centrul de furnizare servicii electronice), în mai puțin de un an de la operaționalizarea în hub.mai.gov.ro a opțiunii de programare".
Ca noutate,
platforma lansată în 2023 permite efectuarea unei programări la pașapoarte
începând cu ziua curentă, pentru o perioadă de 90 de zile calendaristice.
În primul rând e de știut că nu se fac programări pentru ridicarea pașapoartelor, ci
doar pentru depunerea cererilor, iar programarea este gratuită și netransmisibilă.
Pentru a face o programare pe platforma MAI, cei interesați de obținerea sau preschimbarea unui pașaport trebuie, în primul rând, să selecteze județul în care vor să se programeze.
Apoi, se selectează locația în care se dorește depunerea cererii și se bifează opțiunea pașaport simplu/ CRDS (electronic/ temporar).
Următorul pas este selectarea, în câmpul Numărul de persoane programate, a numărului de persoane care fac parte din familie pentru care se face programarea.
Ulterior, trebuie alese data și ora la care se vrea făcută programarea și trebuie introduse o serie de informații precum nume, prenume, cod numeric personal și adresa de e-mail la care se vor primi datele programării. Opțional se poate furniza și numărul de telefon.
Programarea se finalizează prin apăsarea butonului Salvează. După acest pas, la adresa de e-mail furnizată se va primi un mesaj prin care
trebuie confirmată programarea. Dacă nu se găsește mesajul în Inbox, se recomandă și verificarea folderului Spam.
În cazul în care nu se confirmă programarea în cel mult 30 de minute de la primirea e-mailului, aceasta se anulează.
De asemenea, neprezentarea la data și ora programată, neconcordanța între datele înscrise în formularul de programare (nume/ prenume/ CNP) și datele de identificare ale persoanei care se prezintă la depunerea cererii de pașaport, lipsa actelor necesare sau a dovezii achitării taxei de pașaport vor duce la anularea programării.
Atunci când cel ce s-a programat nu se poate prezenta la data și ora programată,
se recomandă anularea programării din e-mail-ul de confirmare.
Potrivit MAI, timpul mediu de eliberare a pașapoartelor este cuprins între trei și cinci zile.
Comentarii articol (1)