Dacă luăm în calcul situația în care contractul de muncă ar urma să înceapă într-o zi nelucrătoare cu caracter general, cum ar fi sâmbăta, duminica ori într-o de sărbătoare legală, situația nu ar fi diferită de cea în care prima zi din contract ar fi una lucrătoare, plata salariului fiind subsecventă prestației, adică în cazul în care este zi nelucrătoare și într-adevăr nu se lucrează, acest lucru nu afectează negativ nicio parte.
Situația este identică și în cazul încetării, cu precizarea că în acest caz termenul-limită pentru înregistrarea în registru și transmiterea acestuia este chiar ziua în care încetează.
În același timp, trebuie să privim toate aspectele - HG 905/2017 nu face distincție între zilele lucrătoare și nelucrătoare, iar teoretic înregistrarea în registru și transmiterea sa pot fi făcute și în zilele nelucrătoare sau în sărbătorile legale, însă nu aș spune că le-ar putea face oricine.
Concret, dacă ne raportăm exclusiv la situația prevăzută de art. 34^1 lit. b), cea în care activitatea de resurse umane este organizată prin „desemnarea unuia sau mai multor angajați cărora să le repartizeze, prin fișa postului, atribuții privind activitatea de resurse umane și salarizare”, atunci se pune problema prestării unei activități în zilele nelucrătoare sau în afara programului, deci acest aspect trebuie să se regăsească în mod corespunzător în evidența timpului de muncă.
Cu alte cuvinte, dacă sunt salariat și am aceste atribuții, ar fi dificil de apreciat că mi s-ar putea solicita să operez în registru și să-l transmit dacă în intervalul respectiv eu nu figuram ca prestând o activitate pentru angajatorul meu.
Putem lua, de exemplu, situația în care într-o zi nelucrătoare angajatorul (reprezentantul legal) semnează cu o persoană un contract de muncă, acesta urmând să înceapă activitatea în următoarea zi (presupunem că lucrătoare), însă contractul trebuie înregistrat și transmis cu o zi înainte, adică fix în ziua nelucrătoare, zi în care cel/cea care trebuie să realizeze această sarcină nu lucrează.
Practic, acest lucru ar fi posibil dacă persoana în cauză poate ajunge în locul în care se află stația de lucru (calculatorul) pe care este instalată aplicația Revisal sau dacă se află în telemuncă și are acces la mijloacele electronice necesare pentru a opera și transmite modificările.
Din punct de vedere legal, în acel interval de timp se consideră că pentru cel/cea care realizează aceste sarcini avem timp de muncă și el trebuie să regăsească în evidența timpului de muncă, ceea ce poate conduce la o altă serie de elemente care vor fi luate în calcul, cum ar fi respectarea repausului zilnic și/sau săptămânal, prestarea muncii într-o zi de sărbătoare legală sau chiar muncă suplimentară, după caz.
Nu trebuie omisă realitatea că tehnologia informației și comunicațiilor are „obiceiul” de a reține/stoca și data și ora la care s-au efectuat înregistrări/modificări și acestea au fost transmise, deci proba este incontestabilă.
Astfel, din aplicația Revisal pot fi extrase datele și orele efectuării înregistrărilor/modificărilor, iar momentul transmiterii registrului este, de asemenea, identificat corespunzător.
Concluzionând, chiar dacă aparent nu are relevanță dacă un contract începe sau se încheie într-o zi nelucrătoare, trebuie să corelăm acest aspect cu cele privind îndeplinirea obligațiilor potrivit Codului muncii și HG 905/2017.
Comentarii articol (0)