CFR Călători vrea să cumpere 30 de rame noi cu finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a declarat joi directorul general CFR Călători, Traian Preoteasa, într-o conferinţă de presă, precizând că societatea „nu poate aştepta achiziţia Autorităţii pentru Reformă Feroviară (ARF)”, prin care se derulează licitaţiile, transmite News.ro.
„Am continuat programul de modernizări vagoane, chiar şi modernizările locomotivelor, avem probleme tehnice de a nu scoate la timp unităţi reparate. (...) Mai departe, ce vrem să facem: este clar că perioada trenurilor cu locomotivă şi vagoane este depăşită. În afară de faptul că ARF este intermediarul între noi şi Guvern, deci noi luăm subvenţia de la ARF, este şi orgamismul abilitat cu achiziţii de material rulant nou şi a derulat şi derulează în continuare achiziţiile în ceea ce priveşte trenurile. Este clar că CFR Călători nu poate aştepta achiziţia ARF-ului.
Am contactat Banca Europeană de Dezvoltare BERD, s-au depus documentaţiile necesare şi aşteptăm finanţarea şi în colaborare cu BERD şi cu uzine mari producătoare, intenţionăm să achiziţionăm în jur de 30 de rame noi. BERD nu finanţează decât achiziţiile de material rulant nou”, a declarat Preoteasa, care a precizat că o altă variantă era ca societatea să cumpere trenuri second hand.
De asemenea, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a semnat pe 6 aprilie 2023 contractele de finanţare pentru cele trei proiecte din PNRR pentru material rulant: 20 de trenuri electrice noi, 12 rame cu hidrogen şi 16 locomotive electrice. Spre deosebire de sectorul rutier, unde finanţarea din PNRR este din împrumuturi, pentru domeniul feroviar PNRR asigură granturi, bani gratis, nerambursabili.
Pentru cele trei proiecte pentru achiziţia de material rulant, finanţarea efectivă din PNRR este de peste 1,5 miliarde lei (300 de milioane de euro): 550 milioane lei pentru 20 de trenuri electrice noi, 520 de milioane lei pentru 12 trenuri cu hidrogen şi 370 de milioane lei pentru 16 locomotive noi.
Minivacanța de 1 mai vine cu vreme bună, atât pentru cei care au ales să meargă pe litoral, cât și pentru cei care vor merge la munte. Deși la munte probabilitatea de apariție a ploilor este ridicată, acestea vor fi de scurtă durată, potrivit meteorologului ANM Gabriela Băncilă.
Gabriela Băncilă - director în ANM, meteorolog: Va fi o vreme destul de plăcută în zona litoralului. De altfel, toată această perioadă va fi caracterizată de episoade, intervale de timp în care vremea va fi însorită, dar și perioade în care vremea va fi instabilă, adică se vor aduna norii de furtună și aceștia să determine apariția fenomenelor deja specifice sezonului cald, cu mențiunea că în zona montană foarte înaltă nu este exclus ca la începutul acestei perioade să fie și averse de lapoviță sau măzăriche. Însă, în zona litoralului, în toată această perioadă, cel mai probabil, ca aceste fenomene să se mențină departe de această zonă. Înnorările nu sunt excluse, însă probabilitatea de apariție a ploilor, a fenomenelor de instabilitate atmosferică în zona litoralului este destul de redusă. Prin urmare, cei care vor să meargă la mare în această perioadă trebuie să aibă grijă doar la temperaturi. La mijlocul zilei, valorile termice în aer vor fi de 14, 15 grade, de exemplu, sâmbătă în zona litoralului, valori comparabile și în celelalte zile. În timp ce noaptea, influența moderatoare a apei mării face ca aici temperaturile să nu coboare sub 6, 7 grade. Prin urmare, atenția ar trebui să fie la aceste temperaturi care nu sunt nicicum estivale.
Valorile termice nu vor avea în această perioadă de minivacanță variații semnificative. Duminică și luni este posibil să fie puțin mai cald pe litoral, 16, 17 grade, posibil chiar 18 grade, dar adierile de vânt în această zonă și din aceste zile se pot resimți și să determine resimțirea unor temperaturi comparabile.
În deltă, posibil să fie cu câteva grade în plus pentru că ne îndreptăm puțin spre continent și influențele masei de aer care va stabili regimul termic al temperaturilor la nivelul întregii țări să se resimtă puțin mai mult. În timpul zilei, temperaturile pot atinge aici chiar și 20 de grade.
La munte, se preconizează o zi ceva mai instabilă chiar ziua de 1 mai. Cei care se duc la munte ar fi bine să aibă pelerine de ploaie. Este mai probabil să aibă nevoie pe parcursul zilei de luni.
Comentarii articol (0)