BNR: Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni
Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, arată, luni, Banca Naţională a României (BNR).
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei”, transmite BNR.
Banca Naţională a României precizează că incertitudini şi riscuri la adresa actualei perspective a inflaţiei decurg totuşi din reducerea suplimentară a livrărilor de ţiţei anunţată recent de către ţările OPEC, dar şi din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, au semnalat membrii Consiliului.
„În acelaşi timp, s-a convenit că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai moderate şi în atenuare mai pronunţată pe orizontul scurt de timp decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o creştere economică mai modestă pe ansamblul trimestrelor II şi III comparativ cu previziunile anterioare, după încetinirea peste aşteptări a ritmului acesteia în trimestrul I. Evoluţiile fac probabile valori mai reduse şi în descreştere mai rapidă ale excedentului de cerere agregată în perspectivă apropiată, faţă de cele evidenţiate în prognoza din luna mai”, au apreciat membrii Consiliului.
În acelaşi timp, incertitudini şi riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale şi celei de venituri, au convenit membrii Consiliului, făcând referiri la datele privind execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi la majorările salariale recente sau potenţiale acordate în sectorul public, în actuala conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global. Au fost evocate însă şi procedura de deficit excesiv şi angajamentele asumate în cadrul acesteia, de natură să reclame adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare consistente în vederea continuării consolidării bugetare conform calendarului stabilit, mai transmite BNR.
Zonele în care trenurile vor circula mai încet. CFR anunță restricții de viteză din cauza caniculei
Traficul feroviar la nivel naţional se desfăşoară cu limitarea vitezei de circulaţie pe anumite intervale de cale ferată, din cauza temperaturilor de peste 40 de grade înregistrate în aer şi peste 50 de grade la nivelul solului, anunță CFR. Compania spune că măsurile sunt necesare pentru siguranţa traficului.
„În intervalele orare în care temperatura în aer depăşeşte deja 35-37 de grade în aer, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare efectuează permanent revizii suplimentare pe reţea, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în şină depăşeste 50 de grade C, pe anumite intervale de staţii, unde situaţia o impune, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă”, arată un comunicat al CFR SA, citat de Agerpres.
Potrivit CFR SA, aceste măsuri sunt aplicate de toate companiile de infrastructură şi respectă normele de siguranţă feroviară în astfel de situaţii speciale.
Personalul de specialitate al CFR SA avizează permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale de staţii se va adopta această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condiţiile de trafic.
Totodată, CFR SA recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet.
Amenzi de peste 6,5 milioane de lei aplicate de ANPC, în prima lună de sezon pe litoral
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a aplicat, în prima lună a Comandamentului Litoral 2023, amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei, în urma acţiunilor de control, conform unui comunicat al instituţiei.
Astfel, comisarii ANPC reuniţi în cadrul Comandamentului au derulat, în prima lună de activitate, acţiuni preventive şi de supraveghere, vizând o gamă largă de servicii pe care vizitatorii Litoralului le folosesc în vacanţă.
„În această perioadă, ANPC a desfăşurat 1.188 acţiuni de control, în toate staţiunile de pe litoral, 72 dintre acestea fiind generate de reclamaţii primite de la consumatori, celelalte fiind acţiuni operative sau care se înscriu în diverse tematici de control”, se menţionează în comunicat.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 1.060 avertismente şi 1.413 amenzi contravenţionale în valoare de peste 6,5 milioane lei.
Conform sursei citate, măsurile complementare aplicate au fost: oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de circa 540.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 97 de operatori economici, precum şi propunerea încetării practicilor comerciale incorecte pentru 44 de operatori economici.
„Litoralul românesc rămâne o zonă a contrastelor. Am mai spus-o şi o voi repeta, până la momentul la care se vor lua decizii coerente de scoatere la lumină a uneia dintre cele mai frumoase zone din Europa. Alături de investiţii de milioane ale unor operatori economici curajoşi şi iubitori de ţară, îşi desfăşoară activitatea administratorii unor dughene de tot râsul. Este ca şi cum ai pune un palat de cleştar în mijlocul unui bâlci jalnic. Ai ocazia să mănânci un foie gras cu dulceaţă de ceapă lângă o farfurie plină cu hamsii, dintr-o dugheană deschisă lângă o alta cu gogoşi. Avem hoteluri de cinci stele deschise lângă unele cu tot atâtea, dar căzătoare. Am ales o lună de silenzio stampa pentru a nu părea că suntem din nou groparii turismului la Marea Neagră, dar, din păcate, realitatea trebuie să strângă în aceeaşi barcă pe toţi cei care mai credem în şansa acestuia. La final, vreau să vă asigur că suntem aici să curăţăm tot ceea ce vă poate expune pericolului şi să răspundem urgent sesizărilor dumneavoastră”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Comentarii articol (0)