Banca Mondială a dezvăluit luni o nouă metodologie şi măsuri de protecţie îmbunătăţite pentru evaluarea climatului de afaceri în până la 180 de ţări, după ce dezvăluirile jenante ale neregulilor în materie de date şi favoritismul faţă de China au forţat-o să-şi anuleze clasamentul emblematic în urmă cu doi ani, transmite Reuters.
Banca şi-a anulat clasamentul ”Doing Business” în septembrie 2021, invocând audituri interne şi o anchetă independentă, care a constatat că liderii înalţi ai Băncii Mondiale au făcut presiuni asupra personalului pentru a modifica datele în favoarea Chinei.
Aceasta a citat nereguli legate de date care au îmbunătăţit, de asemenea, clasamentele altor ţări, inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Azerbaidjan, scrie News.ro.
Mai multe ţări vor fi adăugate în următorii doi ani, pe măsură ce banca îşi perfecţionează metodologia şi intensifică noul proiect, care îşi propune să ajute ţările să atragă investiţii şi să stimuleze locurile de muncă şi productivitatea pentru a accelera dezvoltarea.
”Business Ready... reflectă o abordare mai echilibrată şi mai transparentă pentru evaluarea climatului de afaceri şi investiţii al unei ţări”, a spus banca într-un comunicat.
FMI avertizează în privinţa unor corecţii „dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat vineri cu privire la corecţii ”dezordonate” ale preţurilor locuinţelor în Europa, într-un moment în care regiunea se luptă să reducă inflaţia, transmite CNBC.
În cele mai recente perspective economice regionale pentru Europa, FMI a spus că o corecţie descendentă este deja în curs de desfăşurare pe unele pieţe imobiliare europene, dar această scădere s-ar putea accelera pe măsură ce băncile centrale cresc în continuare ratele dobânzilor, notează News.ro
”Corecţiile dezordonate pe pieţele imobiliare ar putea apărea chiar dacă se evită dificultăţi financiare mai ample. O corecţie a pieţei imobiliare este deja în curs în unele ţări europene, de exemplu, în Republica Cehă, Danemarca, precum şi în Suedia, unde preţurile locuinţelor au scăzut cu mai mult de 6% în 2022”, a spus Fondul.
”Scăderile preţurilor caselor s-ar putea accelera dacă pieţele reavaluează riscurile de inflaţie şi condiţiile financiare s-ar înăspri peste aşteptări. Aceste scăderi de preţuri ar avea efecte negative asupra bilanţurilor populaţiei şi ale băncilor”, a adăugat FMI.
Ratele creditelor ipotecare ar putea creşte, de asemenea, pe măsură ce băncile centrale cresc dobânzile, în eforturile de a reduce inflaţia. În consecinţă, deţinătorii de credite ipotecare ar putea avea venituri disponibile mai mici de cheltuit şi, în unele cazuri, ar putea chiar să ajungă într-un punct în care nu pot să-şi ramburseze creditele.
Comentarii articol (0)