Economia mondiala va creste cu peste patru la suta anul acesta si nu se va înregistra recesiune în nici una dintre regiunile Globului, a declarat directorul general al Fondului Monetar International (FMI), spaniolul Rodrigo Rato, citat de cotidianul ?El Mundo?.
Rato considera ca este ?semnificativ? acest ritm de crestere, care va fi generalizat în toate regiunile lumii, Europa urmând sa înregistreze cea mai slaba crestere. În 2004, economia mondiala a crescut cu 5,1 la suta, o cifra foarte ridicata, si în 2003 cu patru la suta.
Directorul general al FMI considera ca o crestere mai mare de patru la suta poate fi mentinuta pentru acest an, inclusiv în conditiile scumpirii petrolului, al carui pret s-a dublat comparativ cu 2003 si a obligat FMI sa revizuiasca în sus estimarile sale legate de pret, comparativ cu acum sase luni.
Aceasta cifra, la fel ca si cea privind estimarea legata de cresterea mondiala, a fost inclusa în studiul "Perspectivele Economiei Mondiale" (WEO), pe care FMI îl va publica saptamâna viitoare, cu ocazia reuniunii comune a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, de la Washington.
Rato a lansat si avertizari legate de efectele pe care le-ar putea avea cresterea pretului titeiului pe termen lung, preconizând însa ca acestea se vor mentine momentan, ?desi nu neaparat la un nivel atât de ridicat ca în prezent.?.
În acest sens, a reamintit ca scumpirea petrolului are o serie de motivatii, printre care si cresterea cererii. Totodata, a subliniat ca preturile mari ?au început deja sa aiba efecte asupra cererii?, care a început sa scada.
De asemenea, si oferta are o influenta, deoarece exista o lipsa de eficienta nu numai pe multe dintre pietele producatoare, dar si în rafinariile tarilor consumatoare.
Printre alte riscuri asupra carora a atras atentia Rato, se numara si inflatia, dar a precizat ca nu se întrevad semnale acute de alarma, explicând ca în multe tari nu s-au produs cresterile de preturi preconizate.
Un alt risc este dat de dezechilibrele globale, ?care nu au scazut?, dar Rato a respins ideea ca trecerea uraganului Katrina prin statele din Golful Mexic, în SUA, va avea o influenta în acest sens, mai concret a dublarii deficitului bugetar si de cont curent al Statelor Unite ale Americii.
Astfel, FMI ?nu prevede modificari legate de cresterea economica a SUA", a semnalat Rato, reamintind ca în trecut au mai avut loc tragedii similare si o economie de dimensiunile celei americane detine resurse pentru a se recupera.
O alta problema va fi efectul pe care l-ar putea avea în sectorul energetic, deoarece dezastrul, care a lasat în urma peste 400 de morti, a afectat unele rafinarii din Golful Mexic.
Rato a insistat asupra faptului ca, pentru a atinge nivelul de crestere economica, tarile au nevoie de cel putin trei lucruri: "stabilitate economica si financiara, politici structurale care sa ajute la dezvoltarea sectorului privat si un climat extern favorabil?.
Comentarii articol (0)