Potrivit AFM, “persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicației informatice”, în funcție de regiunea în care locuiesc.
Astfel, înscrierea va fi făcută de fiecare persoană interesată în parte, prin completarea unor câmpuri predefinite în aplicația AFM și încărcarea unor documente, ce vor trebui să fie valabile la data înscrierii în program.
Concret, potrivit Ordinului Ministerului Mediului 1.063/2023, persoanele fizice vor trebui să încarce în aplicație următoarele documente:
- actul de identitate;
- certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului ;
- extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus față de extrasul de carte funciară aferent construcției, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/ deține un drept de folosință asupra imobilului teren (acesta poate fi obținut de solicitant și în format electronic);
- copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu un întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.
- 19, 22 și 23 mai 2023: București și Ilfov;
- 24 - 26 mai 2023: Regiunea Centru - judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu;
- 29 - 31 mai 2023: Regiunea Nord-Est - judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui;
- 6 - 8 iunie 2023: Regiunea Nord-Vest - judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş;
- 9, 12 și 13 iunie 2023: Regiunea Sud-Est - judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea;
- 14 - 16 iunie 2023: Regiunea Sud-Muntenia - judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman;
- 19 - 21 iunie 2023: Regiunea Sud-Vest - judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea;
- 22, 23 și 26 iunie 2023: Regiunea Vest - judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
În cazul persoanelor fizice, se consideră eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.
Finanțarea de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice este în valoare de maximum 20.000 de lei, cu condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.
Instalatorul scade apoi banii primiți de la autorități din factură, diferența până la valoarea totală a acesteia urmând să fie suportată de către beneficiar din surse proprii.
Pe lângă persoanele fizice, de anul acesta se pot înscrie în programul Casa Verde Fotovoltaice și unitățile de cult. Acestea vor avea o singură perioadă de înscriere, indiferent de regiunea în care se află: 27-29 iunie 2023.
Mai multe detalii despre programul Casa Verde Fotovoltaice pot fi găsite aici.
Comentarii articol (0)