Printr-o lege oficializată azi și care vizează aprobarea OG 9/2023, apărută la începutul anului, s-a decis extinderea listei de lucrări de construcții ce pot fi făcute fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Printre altele, potrivit noii legi, se vor putea efectua mai ușor lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice, atunci când vine vorba despre proiectele de infrastructură de transport de interes național, și de supraînălțare a trecerilor pentru pietoni.
În ianuarie s-a stabilit, prin
OG 9/2023, modificarea
Legii construcțiilor nr. 50/1991, astfel încât să fie permise, fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire, și
lucrările de întreținere curentă a rețelei de drumuri din țara noastră.
Acum, Legea 108/2023, al cărui scop este aprobarea OG 9/2023, așa cum se-ntâmplă cu orice ordonanță, modifică, încă o dată, Legea construcțiilor și extinde lista ce conține lucrările ce pot fi executate fără să fie nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Legea va intra în vigoare joi.
Concret, se vor putea executa curând fără autorizație de construire
lucrări de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice pentru proiecte de infrastructură de transport de interes național și de infrastructură de
metrou.
Totodată, se vor putea executa fără autorizaţie de construire
lucrări de supraînălțare a trecerilor pentru pietoni, elemente de semnalistică și marcaje rutiere, în baza avizului Comisiei de Circulație, acordului Brigăzii Rutiere și al administratorului drumului, obținute în prealabil.
Apoi, ca excepție de la regula generală, autorizarea executării lucrărilor de construcții aferente infrastructurii de transport de interes naţional și de metrou gestionată de Metrorex se va face de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin direcția de specialitate, cu respectarea prevederilor legale în domeniul autorizării construcțiilor.
Această regulă se va aplica și proiectelor de metrou aflate în diferite stadii de implementare, dacă până la intrarea în vigoare a legii (11 mai 2023) nu a fost depusă la autoritățile locale cererea pentru emiterea autorizației de construire/ desființare.
Regula generală stabilește că autorizațiile de construire se emit de președinții consiliilor județene, de primarul general al municipiului București, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului București, ai orașelor și comunelor.
Comentarii articol (7)