Scutirea de impozit pe venit aplicabilă IT-iștilor va fi extinsă, începând din iunie 2023, astfel încât să acopere noi domenii de activitate, printre care inteligența artificială și tehnologiile digitale emergente. Totuși, specialiștii atrag atenția că ar putea să apară unele probleme la implementare.
Modificările sunt prevăzute în
Ordinul comun 20.463/3.964/967/1.415/2023, ce este semnat de ministerele Cercetării, Educației, Muncii și Finanțelor. Actul normativ se aplică începând cu veniturile aferente lunii
iunie 2023.
Printre alte schimbări la scutirea de impozit pentru IT-iști, autoritățile au ajustat condiția referitoare la compartimentul specializat de informatică al angajatorului în care trebuie să se găsească postul sau posturile vizate de facilitate.
Regulile noi prevăd că postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment care
are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidențiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificială și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală.
Regulile vechi prevedeau doar că postul trebuie să facă parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidențiat în organigrama angajatorului (cum ar fi: direcție, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare).
Însă vorbim de o restrângere sau de o extindere a scutirii de impozit? Conform specialiștilor consultați de redacția avocatnet.ro, această reformulare reprezintă, în mod cert,
o extindere a domeniilor de activitate acoperite de facilitatea fiscală pentru IT-iști.
„Cu siguranță nu vorbim despre o restrângere, ci mai degrabă despre o extindere și ne-am referi cu predilecție la domeniul inteligenței artificiale și al tehnologiilor digitale emergente. Siri, asistentul utilizatorilor de iPhone, este un exemplu de aplicație ce are la bază inteligența artificială”, ne-a spus
Daniela Pepa, Director Taxe la NNDKP Consultanță Fiscală.
Din păcate, însă, noul ordin cu regulile aplicării facilității fiscale
nu este lipsit de neajunsuri. Mai precis, unii termeni folosiți de autorități în prevederi ar putea pune probleme la aplicarea în practică a scutirii de impozit.
„Cu toate acestea (beneficiul includerii specialiștilor în inteligență artificială în categoria potențialilor beneficiari scutiți de la plata impozitului pe venit), va rămâne, totuși, o provocare pentru angajatori să determine în ce categorie de ocupație ar putea fi încadrat un inginer specializat în inteligență artificială în contextul în care anumiți termeni din ordin au o definire generală/un cadru extins de definire; de exemplu, conceptul de sistem informatic. Desigur, în baza unor discuții cu specialiștii tehnici ai companiei, fiecare factor decident cu privire la acordarea scutirii poate presupune că Siri poate reprezenta un sistem informatic, ce combină aptitudinile analitice și de proiectare cu cunoștințe adecvate de tehnologie software și hardware, în vederea definirii, proiectării, realizării, testării, implementării și modificării sistemelor informatice ce conțin software ca principală componentă, dar într-o inspecție fiscală, în lipsa unor clarificări exacte, poate lua naștere o dezbatere pe această temă, iar rezultatul poate fi nefavorabil pentru companie”, a atenționat specialista.
Regulile actuale ale scutirii de impozit pe venit pentru IT-iști (
ajustate cel mai recent chiar în ianuarie 2023) se aplică până la veniturile aferente lunii mai 2023, iar regulile noi se aplică începând cu veniturile aferente lunii iunie 2023.
Scutirea de impozit pe venit (a cărui cotă este, de obicei, de 10%) se aplică pentru angajații firmelor care își desfășoară activitatea pe teritoriul României și care se ocupă de crearea de programe pentru calculator (codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).