ACCES PREMIUM
De ce premium?
O reformă a activității vamale din UE, în pregătire: Importuri fără intervenții în vămi și obligații noi pentru marketplace-uri
O reformă majoră a activității vamale din Uniunea Europeană (UE) a fost inițiată recent de către Comisia Europeană (CE), scopul fiind schimbarea radicală a relaționării dintre vameși și mediul de afaceri. În principal, vorbim de introducerea unui portal unic pentru gestionarea importurilor în UE, de un sistem de analiză care va permite intervenția vameșilor numai în situațiile în care sunt identificate probleme în prealabil și de obligații noi pentru marketplace-uri.
Articolul continuă mai jos
În acest sens, CE a inițiat
un pachet legislativ cu măsuri complexe, ce conține două proiecte de regulamente europene și un proiect de directivă europeană, potrivit unei informări recente.
„Reforma răspunde presiunilor actuale sub care operează Vama UE, inclusiv o creștere uriașă a volumelor comerciale, în special în comerțul electronic, un număr în creștere rapidă de standarde UE care trebuie verificate la graniță și realități geopolitice și crize în schimbare.Măsurile propuse prezintă o viziune de vârf la nivel mondial, bazată pe date, pentru Vama UE, care va simplifica masiv procesele vamale pentru afaceri, în special pentru cei mai de încredere comercianți. Având în vedere transformarea digitală, reforma va reduce procedurile vamale greoaie, înlocuind declarațiile tradiționale cu o abordare mai inteligentă, bazată pe date, a supravegherii importurilor. În același timp, autoritățile vamale vor avea instrumentele și resursele de care au nevoie pentru a evalua și a opri în mod corespunzător importurile care prezintă riscuri reale pentru UE, cetățenii săi și economia acesteia”, explică reprezentanții CE.
Reforma activității vamale din UE va avea la bază trei schimbări majore, conform documentelor prezentate de autoritățile europene.
În primul rând, este adusă în discuție
introducerea unui portal unic pentru gestionarea importurilor în Uniune. Acolo vor fi raportate toate informațiile cerute despre bunuri și lanțurile de aprovizionare, care apoi vor fi analizate inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale. Totodată, programul ce permite acum importuri simplificate pentru vânzătorii de încredere va fi extins și îmbunătățit, astfel încât nu va fi nevoie de intervenția vameșilor.
„În Vama UE reformată, întreprinderile care doresc să aducă mărfuri în UE vor putea să înregistreze toate informațiile despre produsele și lanțurile lor de aprovizionare într-un singur mediu online: noul Hub de date vamale al UE. Această tehnologie de ultimă oră va compila datele furnizate de afaceri și – prin învățare automată, inteligență artificială și intervenție umană – va oferi autorităților o imagine de ansamblu la 360 de grade asupra lanțurilor de aprovizionare și circulației mărfurilor.În același timp, companiile vor trebui să interacționeze doar cu un singur portal atunci când își trimit informațiile vamale și vor trebui să trimită date o singură dată pentru mai multe loturi. În unele cazuri în care procesele de afaceri și lanțurile de aprovizionare sunt complet transparente, cei mai de încredere comercianți (comercianți «Trust & Check») își vor putea pune în circulație mărfurile în UE fără nicio intervenție vamală activă”, este explicat în documentul citat.
Hub-ul de date vamale ar urma să devină accesibil pentru bunurile din comerțul online din
2028, din 2032 ar urma să fie accesibil și pentru alte categorii de importuri (în mod voluntar), iar din 2038 ar urma să devină obligatoriu pentru toți operatorii economici. În același timp, comercianții „Trust & Check” vor putea să-și verifice toate importurile la autoritățile vamale ale statului membru în care își au sediul, indiferent de locul în care mărfurile intră în UE.
În al doilea rând, reforma va permite ca verificările vameșilor din toate statele membre ale UE
să se axeze numai pe transporturile pentru care analiza de risc arată că ar putea exista probleme. În același timp, toate autoritățile vamale naționale vor avea o colaborare mai strânsă pentru a gestiona importurile, chiar și în perioadele de criză.
„Toate statele membre vor avea acces la date în timp real și vor putea face schimb de informații pentru a răspunde mai rapid, mai consecvent și mai eficient la riscuri. Inteligența artificială va fi folosită pentru a analiza și monitoriza datele și pentru a prezice probleme înainte ca mărfurile să-și înceapă călătoria către UE.Acest lucru va permite autorităților vamale ale UE să își concentreze eforturile și resursele acolo unde sunt cel mai necesare: pentru a opri intrarea mărfurilor nesigure sau ilegale în Uniune și pentru a susține numărul tot mai mare de legi UE care interzic anumite mărfuri care contravin valorilor comune ale UE (de exemplu, în domenii precum schimbări climatice, defrișări, muncă forțată). De asemenea, reforma va contribui la asigurarea unei colectări adecvate a taxelor și impozitelor, în beneficiul bugetelor naționale și ale UE”, scrie în informarea CE.
În al treilea rând,
marketplace-urile vor căpăta un rol mult mai important în comerțul online din UE. Practic, platformele online vor acționa ca importatori și vor trebui să se asigure că taxele vamale și TVA-ul sunt plătite la achiziție, dar și că bunurile sunt comercializate respectând legislația europeană.
„Reforma propusă va transforma platformele online în actori-cheie în asigurarea faptului că mărfurile vândute online în UE respectă toate obligațiile vamale. Aceasta este o schimbare majoră la sistemul vamal actual, care pune responsabilitatea asupra consumatorului individual și transportatorilor. Platformele vor fi responsabile să se asigure că taxele vamale și TVA-ul sunt plătite la cumpărare, astfel încât consumatorii să nu mai fie afectați de taxe ascunse sau de documente neașteptate atunci când sosește coletul. Având platformele online ca importatori oficiali, consumatorii din UE pot fi asigurați că toate taxele au fost plătite și că achizițiile lor sunt în siguranță și în conformitate cu standardele UE de mediu, siguranță și etică.În același timp, reforma elimină pragul actual prin care mărfurile evaluate la mai puțin de 150 de euro sunt scutite de taxe vamale, care este exploatat în mare măsură de către cei ce săvârșesc fraude. (...) Reforma simplifică, de asemenea, calculul taxelor vamale pentru cele mai comune mărfuri de valoare mică cumpărate din afara UE, reducând miile de categorii posibile de taxe vamale la doar patru”, mai explică CE.
După inițiere, pachetul legislativ pentru reforma vamală va fi transmis Parlamentului European și Consiliului UE pentru a intra în procedura europeană de legiferare.
Atenție! Reforma vamală a UE este planificată să înceapă în 2028, însă asta numai dacă cele trei acte normative vor fi adoptate și oficializate în timp util. Dacă regulamentele se vor aplica direct și în România, directiva va trebui transpusă formal de autoritățile de la noi pentru a produce efecte.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.