avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Obligativitate prezentare Extras de cont bancar la ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Obligativitate prezentare Extras de cont bancar la receptia unui colet Non-UE

Salutare.
Pe scurt , fac comenzi din China de ceva timp. Ma lovesc insa acum de urmatoarea problema: vamesul cere NEAPARAT extras de cont bancar, care costa ~18 lei (Banca Transilvania). Este legal ? Pe usa postei scrie ca trebuie Dovada Platii, nu specifica de extras bancar.
I-am adus screenshot pe A4 cu dovada platii de pe site. Am adus screenshot cu contul bancar, de unde rezulta valoarea pe care am platit-o (dolari, convertit in euro, apoi in lei). Nu il intereseaza. Este vorba de Oficiul Postal Nr 9, Sibiu.
Este legal? Am studiat Codul Vamal, nu specifica nicaieri acest aspect.
Imi poate retine coletul doar pentru acest aspect? Unde sa fac plangere?
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
MariusI1, utilizator
Cel mai recent răspuns: adriandimitriu , utilizator 23:14, 17 Mai 2018
mai intai, un screenshot nu dovedeste nimic. el nu contine nici un element de siguranta.
apoi, dovada platii in limbaj de vama inseamna dovada incasarii in contul trezoreriei, si nu a debitarii contului dvs. diferenta e de vreo 2 zile. deci povestea cu extrasul e un shortcut.
motivul pentru care se cere extrasul de cont este ca platitorul poate anula OP, dupa ce a facut plata online (s-a mai intamplat). extrasul contine doar operatiile executate.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Mai 2018
adriandimitriu, utilizator
Am optiunea de a genera un extras de cont online. Ideea e ca au un program scurt si as pierde o zi cu fiecare drum la posta vamala, stau la 50 de km de oficiul postal vamal asa ca face altcineva comanda pentru mine (locuieste in acel oras, cu oficiul postal vamal).
O comanda ajunge in minim o saptamana (chestia cu 2 zile)- asta daca vine prin DHL, si poate ajunge si in 2 luni, prin posta standard. Fiecare colet/plic are pe el data si ora in care a fost expediat (din Singapore de exemplu). Imi puteti cita va rog paragraful in lege unde se cere dovada platii?
Multumesc.
REGULAMENTUL (UE) NR. 952/2013 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii, Articolul 195
"1) În cazul în care plasarea mărfurilor sub un regim vamal antrenează nașterea unei datorii vamale, acordarea liberului de vamă pentru mărfuri este condiționată de plata cuantumului taxelor la import sau la export corespunzătoare datoriei vamale sau de constituirea unei garanții pentru acoperirea acestei datorii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posta romana vamala refuza sa imi dea informatii stevieosaurus stevieosaurus De cateva luni nu am primit coletele ce le-am comandat online (din afara tarii) ce trebuiau sa vina la Oficiul 2 Postal - Vama din Timisoara, si nici nu am ... (vezi toată discuția)
Colet blocat la poşta vamală chesterb00 chesterb00 Bună ziua, Am făcut trei comenzi online de lichide pentru ţigareta electronică din străinătate (două din China şi una din SUA). Săptămâna ... (vezi toată discuția)
Colet china blocat de serviciul vamal angelguard angelguard Buna ziua, Am comandat un produs din China, de pe un site renumit, de pe contul unui coleg de munca, care are beneficii de fidelitate si a putut obtine un ... (vezi toată discuția)