Modificarea Codului muncii în sensul precizării că zilele de concediu de îngrijitor trebuie plătite a fost decisă zilele trecute în Guvern și, practic, odată ce ordonanța cu modificarea a apărut în Monitorul Oficial, pe 25 mai, modificarea a intrat în vigoare. Desigur, ea produce efecte doar pentru viitor.
Modificarea însăși, tocmai pentru că e venită din partea Ministerului Muncii, este, întâi de toate, contrariantă - opinia Ministerului Muncii cu privire la chestiunea plății acestor zile de concediu a fost că nu se plătesc, după care a apărut proiectul de ordonanță, unde cei din minister și-au reconsiderat poziția.
Concediul de îngrijitor a intrat în Codul muncii în octombrie anul trecut, moment de la care opiniile s-au împărțit între „a se plăti” și „a nu se plăti” acest concediu. Opinia, oferită la cerere, a ministerului a fost că nu se plătesc respectivele zile, cum spuneam, iar Inspecția Muncii ne-a spus că se plătesc și ne-a explicat și de ce consideră asta. Plecând strict de la directivă, aceste zile, de fapt, nu ar avea de ce să fie plătite, iar, de pildă, în acest material autorul pune problema celor care câștigă minimul pe economie și pentru care angajatorii ajung să datoreze bani la stat din cauza celor cinci zile de concediu de îngrijitor.
Mai bine de jumătate de an, așadar, angajatorii s-au întrebat ce să facă cu aceste zile cu privire la care nu aveau certitudinea că procedează legal neplătindu-le. Acum trei luni, când a apărut proiectul de ordonanță cu precizarea că ele se plătesc, chestiunea părea rezolvată, chiar dacă nu era încă oficială. De atunci, au tot curs întrebările: „s-a adoptat modificarea”?, „plătim sau nu plătim aceste zile?”, iar nelămurirea inițială a părut și mai supărătoare.
Precizarea că zilele sunt plătite, odată intrată în Monitorul Oficial, nu se aplică însă și celor care au intrat în acest concediu în ultimele luni. Ca atare, cine nu și-a primit banii pe zilele de concediu și pretinde, sub umbrela noii legi, plata acestora din urmă, va trebui să spere doar la soluția favorabilă din partea unui judecător care să interpreteze vechea prevedere (în care nu se preciza caracterul plătit) în favoarea sa. Ca atare, angajatorii care nu au plătit aceste zile atunci, cu siguranță nu le vor plăti acum.
Ce rămâne, în continuare, în Codul muncii, este precizarea că salariaţii care beneficiază de concediul de îngrijitor sunt asiguraţi, pe această perioadă, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei. Existența acestei prevederi a fost și motivul pentru care s-a insistat asupra neplății zilelor de concediu, printre altele. Iată însă că acum o să avem în cod o contradicție evidentă: plata zilelor de concediu înseamnă plata salariului, deci, inclusiv a taxelor salariale datorate, printre care și contribuția la sănătate; în același timp, se prevede că această contribuție nu se plătește. Ce avem aici, de fapt? O scutire de la plata contribuției la sănătate, introdusă în Codul muncii? Dacă zilele de concediu se plătesc, dar pentru acestea nu se datorează contribuția la sănătate, nu rezultă asta în plata mai ridicată a celor care nu sunt prezenți la muncă decât a celor care sunt prezenți?
Comentarii articol (0)