Corectarea erorilor contabile, adică cele ce nu implică depunerea unui set corectat de situații financiare
Erorile contabile se corectează, în esență, potrivit regulilor stabilite la punctele 65-69 din Ordinul Ministerului Finanțelor 1.802/2014 (reglementările contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate). Pentru acestea nu este necesară depunerea unui set corectat de situații financiare. Acolo scrie că erorile constatate în contabilitate pot viza ori exercițiul financiar curent, ori exercițiile financiare precedente și că îndreptarea lor se face la data constatării.
„Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni și declarații eronate cuprinse în situațiile financiare ale entității pentru una sau mai multe perioade anterioare rezultând din greșeala de a utiliza sau de a nu utiliza informații credibile care: a) erau disponibile la momentul la care situațiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise; b) ar fi putut fi obținute în mod rezonabil și luate în considerare la întocmirea și prezentarea acelor situații financiare anuale.
Astfel de erori includ efectele greșelilor matematice, greșelilor de aplicare a politicilor contabile, ignorării sau interpretării greșite a evenimentelor și fraudelor. În înțelesul prezentelor reglementări, erorile din perioadele anterioare se referă inclusiv la prezentarea eronată a informațiilor în situațiile financiare anuale”, este explicat în actul normativ.
Dacă în privința erorilor aferente exercițiului financiar curent corectarea se face pe seama contului de profit și pierdere, lucrurile stau diferit în cazul erorilor din alți ani financiari.
Mai exact, corectarea erorilor semnificative aferente exercițiilor financiare precedente se face pe seama rezultatului reportat (contul 1174 „Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile”). În schimb, erorile nesemnificative se corectează pe seama rezultatului reportat sau, potrivit politicilor contabile aprobate, pe seama contului de profit și pierdere.
Însă cum facem diferența între erori semnificative și nesemnificative? Potrivit ordinului, „Erorile nesemnificative sunt cele de natură să nu influențeze informațiile financiar-contabile. Se consideră că o eroare este semnificativă dacă aceasta ar putea influența deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situațiilor financiare anuale. Analizarea dacă o eroare este semnificativă sau nu se efectuează în context, având în vedere natura sau valoarea individuală ori cumulată a elementelor.”
Îndreptarea erorilor din exercițiile financiare precedente nu implică și modificarea situațiilor financiare aferente. Informații despre natura erorilor constatate și perioadele afectate de acestea sunt prezentate în notele explicative la situațiile financiare.
„Corectarea erorilor aferente exercițiilor financiare precedente nu determină modificarea situațiilor financiare ale acelor exerciții. În cazul erorilor aferente exercițiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informațiilor comparative prezentate în situațiile financiare. Informații comparative referitoare la poziția financiară și performanța financiară, respectiv modificarea poziției financiare, sunt prezentate în notele explicative. În notele explicative la situațiile financiare trebuie prezentate informații cu privire la natura erorilor constatate și perioadele afectate de acestea”, prevede ordinul.
Corectarea erorilor contabile se mai face, acolo unde este cazul, conform punctului 134 din Ordinul Ministerului Finanțelor 1.286/2012 (reglementările contabile conforme cu Standardele internaţionale de raportare financiară, aplicabile societăţilor comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată) și conform punctului 55 din Ordinul Ministerului Finanțelor 1.969/2007 (reglementările contabile pentru persoanele juridice fără scop patrimonial).
Erori pentru care este necesară depunerea unui set corectat de situații financiare
A doua categorie de erori legate de bilanțuri este reglementată prin Ordinul Ministerului Finanțelor 450/2016. În acest caz este precizat în mod expres că vorbim de situații în care este necesară depunerea unui set corectat de situații financiare la autorități.
„Prezenta procedură se aplică în cazul în care operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial depun la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice un alt set de situații financiare anuale, respectiv raportări contabile anuale, pentru aceeași perioadă de raportare cu cea corespunzătoare depunerii inițiale. Depunerea pentru aceeași perioadă de raportare a unui alt set de situații financiare anuale/raportări contabile anuale se poate efectua numai pentru corectarea erorilor menționate în prezenta procedură, nu și pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementările contabile aplicabile”, este detaliat în actul normativ.
Despre ce erori vorbim? Conform documentului, sunt avute în vedere următoarele:
1. completarea eronată a:
- denumirii entității raportoare;
- codului unic de înregistrare al entității raportoare;
- activității CAEN (denumire clasă CAEN și/sau cod CAEN);
- formei de proprietate;
- indicatorilor raportați prin formularul „Bilanț”/„Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii”, dacă valoarea acestor indicatori poate fi dovedită de alte documente;
- numărului de salariați și/sau a altor indicatori raportați prin formularul „Date informative”;
3. situațiile determinate de următoarele tipuri de erori:
- transmiterea electronică de situații financiare anuale în loc de declarație de inactivitate, precum și transmiterea electronică a declarației de inactivitate în loc de situații financiare anuale;
- transmiterea electronică de situații financiare anuale folosind un format de raportare, cuprins în programul de asistență, diferit de cel corespunzător tipului de entitate sau netransmiterea electronică a tuturor documentelor prevăzute de lege (raportul administratorilor, declarația pe propria răspundere, raportul auditorului statutar etc.);
- întocmirea și transmiterea electronică de situații financiare anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere și prezentare a informațiilor din bazele de date.
„În cazul corectării unor erori, ulterior depunerii situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale, operatorii economici și persoanele juridice fără scop patrimonial pot depune numai la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice un alt set de situații financiare anuale și documentele cerute de lege, respectiv raportări contabile anuale, după caz, care vor cuprinde informații corectate. Entitățile depun situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale la registratura unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice în format electronic, împreună cu situațiile financiare anuale/raportările contabile anuale listate cu ajutorul programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, semnate potrivit legii”, este explicat în prevederi.
În același timp, este necesar ca administratorul să depună o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că documentele au fost transmise pentru a corecta erori constatate: „Concomitent, administratorul trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere, din care să rezulte că documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectării erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum și faptul că acestea reflectă realitatea entității raportoare. Această declarație pe propria răspundere se va include în fișierul zip atașat bilanțului PDF. Un exemplar în format tipărit al acestei declarații va fi depus la registraturile unităților teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, împreună cu situațiile financiare/raportările anuale corectate.”
În altă ordine de idei, mai este important de precizat că firmele poartă întreaga răspundere pentru situațiile financiare anuale redepuse pentru corectarea erorilor. Totodată, corectarea erorilor constatate nu exonerează entitățile de amenzile din Legea contabilității.
Comentarii articol (0)