Codul muncii, modificat în patru rânduri
1. Administratorul sau lichidatorul judiciar are la dispoziție maximum 60 de zile calendaristice să elibereze adeverințele de vechime angajaților, în cazul insolvenței, falimentului sau lichidării angajatorului, după ce Codul muncii a fost modificat, în 14 ianuarie, prin Legea nr. 26/2023. Iar pentru încălcarea obligației avem acum și o mică amendă: între 300 și 1.000 de lei. Înainte nu exista un termen pentru îndeplinirea acestei obligații.
2. Legea nr. 52/2023 stabilește că 6 și 7 ianuarie sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce a dus numărul total al acestor libere la 17 în Codul muncii.
3. Zilele de concediu de îngrijitor trebuie plătite de angajatori, conform OUG nr. 42/2023, care a lămurit chestiunea în Codul muncii din 25 mai. Prevederea expresă tranșează astfel controversele din practică, cu toate că a fost oficializată cu o considerabilă întârziere, adică la trei luni după anunțarea măsurii.
Aceeași ordonanță a mai făcut în Codul muncii corelarea cu noua lege a dialogului social în privința obligativității negocierii colective angajatorilor cu cel puțin 10 angajați, în loc de 21. Totodată, pentru a acoperi un așa-zis vid legislativ creat de noua lege a dialogului social, în materia conflictelor individuale de muncă, ordonanța a dus la stabilirea competenței tribunalului ca instanță competentă pentru judecarea conflictelor individuale și colective de muncă. De asemenea, avem în Codul muncii stabilit un termen de apel de 10 zile de la data comunicării hotărârii în primă instanță.
4. Tot din luna mai, desfăşurarea, pe bază de contract încheiat în condiţiile legii, a unei activităţi specifice în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist reprezintă un caz de suspendare a contractului de muncă la inițiativa salariatului, conform modificării făcute de Legea nr. 140/2023 în Codul muncii.
Modificările majore la Legea dialogului social
5. Aceeași OUG nr. 42/2023 a modificat în 25 mai numeroase prevederi din noua Lege a dialogului social, dintre care amintim, de pildă, că angajatorul are 15 zile calendaristice, în loc de 5 zile, la dispoziție de la data declanșării procedurilor de negociere ca să facă convocarea și să organizeze prima ședință de negociere, că pe toată durata participării la grevă, CIM-ul sau raportul de serviciu se va suspenda la inițiativa angajatului, iar nu de drept sau clauzele specifice fiecărei categorii de IMM-uri și care vor trebui incluse în toate contractele colective de muncă încheiate la nivel de sector de negociere colectivă sau la nivel național.
S-a dublat perioada concediului de acomodare și alte modificări privind salariații părinți
6. Pe 2 aprilie 2023 a intrat în vigoare Legea nr. 70/2023, care a stabilit că durata concediului de acomodare este de doi ani, în loc de un an, așa cum prevedea legea anterior. Modificarea se aplică inclusiv concediilor în derulare, ne-au explicat cei de la ANPIS, sub condiția depunerii unor cereri noi de către părinții adoptatori. Desigur, asta are relevanță pentru angajatori, care vor trebui să prelungească suspendările în Revisal cu perioadele corespunzătoare.
Mai amintim aici și de o suită întreagă de noutăți aplicabile în domeniul concediului de creștere a copilului, dar care încă nu se pot aplica în mod concret pentru că Guvernul a uitat să le adopte normele de aplicare (puse în dezbatere de ceva vreme deja). Detalii despre aceste prevederi și impactul asupra angajatorilor, aici.
Nici taxarea muncii nu a scăpat „neatinsă” - o sinteză a noutăților aduse în prima jumătate a acestui an, aici.
Comentarii articol (0)