Astfel, profesorii (din învățământul preuniversitar și din cel superior) vor primi, în toamnă, o primă de carieră didactică, cu condiția să fi avut activitate în acest an școlar. Mai precis, potrivit ordonanței, “beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023”.
De asemenea, “beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023”.
Așadar, vor beneficia de prima de carieră didactică profesorii, dar și personalul didactic auxiliar din școli și universități cu activitate în acest an școlar.
Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 de lei net, se va acorda în luna octombrie 2023 (într-o singură tranșă) și va putea fi folosită, în anul școlar 2023-2024, pentru:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- cheltuieli pentru echipamente IT;
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Cum vor vor ajunge primele la profesori
Inspectoratele școlare vor elabora lista cu beneficiarii finali, având în vedere informațiile comunicate și asumate de fiecare școală în parte, în timp ce universitățile de stat elaborează lista cu beneficiari finali potrivit unor proceduri proprii. În orice caz, listele cu beneficiarii finali trebuie definitivate până în 15 iulie.
Cardurile pe care se vor încărca primele vor ajunge la profesori prin intermediul Poștei Române, la adresa de domiciliu ori de reședință sau la adresa școlii unde lucrează, în funcție de opțiunea exprimată de fiecare în parte.
Cei 1.500 de lei vor fi transferați beneficiarilor finali doar după confirmarea primirii suportului electronic de către aceștia, după cum apare în ordonanță.
OUG 58/2023 stabilește și sancțiuni pentru nerespectarea regulilor utilizării acestor prime. Mai exact, cea mai mare sancțiune, respectiv amendă de până la 60.000 de lei, se va putea aplica pentru „comercializarea suportului electronic al măsurii de susținere a activității didactice contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/ servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanță de urgență”.
Comentarii articol (5)