Lămuriri comune celor două prime
1. Ce prime vor primi, mai exact, angajații din învățământ?
După cum e prevăzut în OUG 58/2023, angajații din învățământ vor putea beneficia, după caz, de o prima de carieră didactică sau de o prima de carieră profesională. Prima de carieră didactică are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/ universitare în procesul educațional, în timp ce prima de carieră profesională este asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.
2. Cine poate primi aceste prime?
Primele de carieră didactică sunt destinate personalului din învățământul preuniversitar de stat, cadre didactice, didactice auxiliare, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023, precum și pentru personalul didactic având gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar, precum și pentru personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar de stat, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023.
Pe de altă parte, de prima de carieră profesională poate beneficia personalul nedidactic din învățământul preuniversitar, precum și personalul nedidactic din învățământul universitar, cu condiția să fi fost în activitate în anul școlar/ universitar 2022-2023.
3. Ce valori au primele?
Prima de carieră didactică are valoarea nominală de 1.500 de lei, iar prima de carieră profesională este de 500 lei/ an școlar.
4. Cum se acordă cele două prime?
Prima de carieră didactică se acordă pe suport electronic, respectiv pe card, în timp ce prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională.
5. Când se acordă primele?
Termenul stabilit de OUG 58/2023 este luna octombrie, Guvernul alocând acum câteva zile și banii necesari plății celor două tipuri de primă - 90.000.000 de lei.
6. Pentru ce cheltuieli se acordă primele?
Prima de carieră didactică va putea fi utilizată pentru:
- cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- cheltuieli pentru echipamente IT;
- cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora;
- un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice.
Lămuriri privind prima de carieră didactică
7. Ce trebuie făcut pentru a primi banii?
Profesorii nu trebuie să completeze și să depună nicio cerere pentru a primi prima de carieră didactică, inspectoratele şcolare și universitățile elaborând listele cu beneficiarii finali.
8. Cum se primește cardul?
Cardul este expediat prin serviciile poștale la adresa de domiciliu sau la adresa unității de învățământ, în funcție de opțiunea exprimată de fiecare beneficiar în parte.
9. Ce trebuie să facă profesorii care nu au primit banii pe card?
Profesorii care nu au primit banii pe card trebuie să se adreseze, pentru a remedia această situație, unității de învățământ la care sunt angajați.
10. Unde se pot cheltui banii?
Banii primiți sub forma primei de carieră didactică se pot folosi în unităţile afiliate care se află pe lista unităţii emitente a suportului electronic și care comercializează sau prestează cursuri de pregătire profesională, echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate și materiale didactice, precum și cheltuieli care acoperă nevoile personale ale cadrelor didactice.
Lămuriri privind prima de carieră profesională
11. Cum se acordă această primă, tot pe card?
Nu, prima de carieră profesională se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională.
12. La ce cursuri de pregătire profesională pot participa beneficiarii primei?
Depinde de tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională stabilite de Ministerul Educației. De pildă, tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul nedidactic pentru anul școlar și universitar 2023-2024 au fost stabilite recent de Ministerul Educației, prin Ordinul 6.322/2023. Printre altele, e vorba despre cursuri pentru dezvoltarea abilităților digitale de bază și pentru dezvoltarea competențelor în domeniul protecției și securității muncii.
Comentarii articol (3)