Piața imobiliară dă primele semne de slăbiciune. Chiriile au stagnat sau chiar au scăzut ușor luna trecută în marile orașe, în ciuda interesului care se menține ridicat. Sumele cerute de proprietari se mențin însă la un nivel mai mare decât în perioada similară de anul trecut.
Chiriile au crescut în luna mai, în medie, cu 16% comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Însă, comparativ cu luna aprilie, în marile orașe prețurile au rămas constante sau au scăzut ușor. Sunt însă și cazuri în care nivelul chiriilor a crescut, dar acestea sunt izolate, arată o analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.
Evoluția are loc în condițiile în care interesul pentru chirii a fost pe un trend ascendent în luna mai. Cei care au căutat să închirieze o locuință au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare, iar interacțiunile dintre chiriași și cei care au publicat anunțuri de închiriere au crescut cu 3%.
Potrivit datelor platformei de anunțuri, în București, chiriile pentru garsoniere au crescut doar în sectorul 1 și în sectorul 5, cu cinci, respectiv zece la sută comparativ cu luna anterioară. În restul sectoarelor, chiriile au stagnat sau s-au redus ușor. A fost cazul sectoarelor 3 și 6, unde declinul a fost minim, de unu la sută.
La fel s-a întâmplat și cu chiriile pentru apartamentele de trei camere. În două sectoare prețurile au crescut cu cel mult două procente, în alte două s-au redus cu până la patru la sută, iar în celelalte două a stagnat.
Dacă în București s-au mai înregistrat variații, în Cluj-Napoca și Brașov prețurile medii solicitate în luna mai au rămas constante comparativ cu luna anterioară.
În același timp, în Constanța s-a observat o creștere a prețurilor medii de 8% la apartamentele cu trei camere și de 6% la garsoniere, în timp ce chiriile cerute pentru apartamentele cu două camere au rămas constante.
Prima bancă amendată de ANPC care a câștigat în instanță cu privire la calculul ratelor
ANPC a pierdut în instanță în fața unei bănci comerciale pe care a amendat-o în scandalul care viza calculul ratelor. Curtea de Apel Cluj a dat câștig Băncii Transilvania, iar amenda dată a fost suspendată.
Georgiana Iuzic, jurnalist Digi24: Curtea de Apel Cluj a admis cererea de suspendare a amenzii dată de ANPC către Banca Transilvania pentru calculul ratelor. Este prima sancțiune pierdută în instanță de ANPC de când s-a pornit acest scandal.
ANPC a sancționat băncile pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la calculul ratelor. Protecția Consumatorului susținea că dobânda la rată era mult mai mare decât principalul în primii ani.
Autoritatea a sancționat în total 19 bănci cu amenzi ce se ridică la un total de 950.000 de lei. Printre băncile luate în vizor de ANPC se enumeră și BRD, Raiffeisen Bank, Alpha Bank, First Bank și Credit Europe Bank, bănci care au și contestat deja în instanță amenzile primite.
Greșeala costisitoare pe care mulți turiști o fac când plătesc cu cardul în străinătate
O parte din plăcerea de a călători vine din experiențele noi pe care le trăim în locurile pe care le vizităm, scrie CNN. Dar atunci când suntem într-o țară străină și vine timpul să plătim, ne este mai confortabil uneori să facem plata în moneda cu care suntem mai obișnuiți și anume cea pe care o folosim acasă, cu toate că această opțiune ne costă mai mult.
Această opțiune a devenit una foarte comună – și costisitoare – pentru turiștii care își retrag bani de la bancomat sau care plătesc cu cardul direct la magazin sau restaurant.
Când vine nota de plată la restaurant, spre exemplu, clienții străini s-ar putea să primească opțiunea de a plăti cu cardul în moneda țării lor, în locul celei folosite în țara pe care o vizitează.
Opțiunea, numită „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată”, sună bine la prima vedere – un serviciu care îți face viața mai ușoară: îți convertește suma pe care trebuie să o plătești în moneda pe care o înțelegi cel mai bine.
Dar, acest serviciu nu este gratis, iar comisionul care ți se aplică la fiecare plată poate fi unul exorbitant. Un studiu arată că taxa medie plătită de clientul care folosește această opțiune este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât cea care se aplică dacă plătește în moneda locală (de obicei, între 1,5% și 3%).
Astfel că, dacă un turist francez ia cina într-un oraș din Marea Britanie, iar nota de plată este de 88,43 de lire sterline – echivalentul a 100 de euro sau 108 dolari – și plătește în lire, care apoi trebuie convertite la euro de banca din Franța unde are cont turistul, suma finală va fi în jur de 102 euro.
Dacă ar folosi, însă, conversia valutară dinamică pentru a plăti direct în euro, costul ar fi de 107,60 euro.
În ciuda taxelor mari, cercetările arată că peste jumătate din clienții internaționali aleg în continuare să plătească în moneda pe care o folosesc acasă, cel mai probabil pentru că oamenii preferă lucrurile cu care sunt obișnuiți, mai ales atunci când sunt într-o țară străină și trebuie să facă plăți.
În același timp, însă, taxele suplimentare nu sunt dezvăluite în mod explicit clienților. Turiștii pot vedea cursul de schimb aplicat, dar nu văd comisioanele ascunse sau cum se compară acel curs de schimb cu altele.
Opțiunea este costisitoare pentru turiști, dar foarte profitabilă pentru cei care o aplică. Companiile care pun la dispoziția clienților opțiuni de conversie valutară dinamică obțin venituri importante – o parte dintre ele sunt adesea împărțite cu comerciantul care a făcut tranzacția.
Comentarii articol (0)