Uniunea Europeană va introduce varianta digitală a monedei euro
Comisia Europeană va prezenta, miercuri, cadrul legislativ pentru forma digitală a monedei euro, un proiect care a generat teorii ale conspirației dar a produs și ostilitatea băncilor, criticii săi spunând că nu răspunde la o așteptare veritabilă a cetățenilor.
„Pentru moment, euro digital pare o soluţie în căutarea unei probleme pe care să o rezolve”, a ironizat eurodeputatul german, Markus Ferber. Potrivit acestuia, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană „trebuie încă să explice în mod convingător de ce am avea nevoie de el”.
Pentru BCE, dematerializarea crescută a plăţilor, în special în contextul exploziei comerţului electronic, necesită crearea unui euro digital, în caz contrar existând riscul ca moneda unică să fie concurată din ce în ce mai mult de criptomonede sau de versiunile digitale ale monedelor străine.
BCE a început, în luna iulie 2021, un studiu cu privire la furnizarea de monede şi bancnote sub formă electronică, începând din 2027 sau 2028.
Proiectul de act normativ ce urmează să fie prezentat ar urma să stabilească cadrul juridic necesar. Acest proiect va fi negociat timp de mai multe luni cu statele membre şi cu Parlamentul European.
Euro digital generează, înainte de toate, incertitudini alimentate de campaniile de dezinformare. Pe reţelele sociale au apărut zvonuri că se intenţionează eliminarea banilor numerar pentru a „permite o supraveghere generalizată a cetăţenilor”, prin intermediul controlului achiziţiilor şi tranzacţiilor lor financiare.
Cu toate acestea, moneda electronică nu va fi decât o opţiune de plată suplimentară, care va completa numerarul. Stocat pe un card sau pe telefonul mobil, euro digital va oferi o opţiune de plată care va conserva anonimatul.
ANPC: Prețul mai mare al unui produs va fi inscripționat la fel ca cel mic
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) obligă operatorii economici să afişeze preţul cel mai mare şi preţul cel mic al unui produs cu aceleaşi caractere de font, culoare, mărime, în cazul unor oferte, iar preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunţat că perioada în care preţul mare era scris mic şi cel mic era scris mare s-a încheiat.
„Fac public un ordin semnat de mine ca preşedinte, la iniţiativa Directorului General Paul Anghel, legat de preţuri şi afişarea acestora! Perioada în care preţul mare era scris mic şi cel mic era scris mare, pentru a vă atrage şi a vă crea situaţii nedorite şi neaşteptate, s-a încheiat! Mai ales persoanele în vârstă, în unele farmacii, de exemplu, luau de pe raft un produs uitându-se la preţul mic, scris cât raftul de mare, urmând să afle la casa de marcat că pe eticheta era scris mic, mic de tot şi preţul mare, dar real, fără a avea eventual cardul fermecat! De astăzi în 30 de zile, nu va mai exista preţul pentru care trebuia folosită lupa!”, a declarat, marţi seară, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, conform News.ro.
Astfel, ordinul stabileşte condiţiile de informare corectă şi neechivocă cu privire la afişarea preţurilor produselor comercializate, atât prin vânzare directă, cât şi la distanţă, prin utilizarea/intermediul cardurilor de fidelitate sau altor instrumente de fidelizare a consumatorilor emise de către operatorii economici, pentru a facilita compararea preţurilor.
Greșeala costisitoare pe care mulți turiști o fac când plătesc cu cardul în străinătate
O parte din plăcerea de a călători vine din experiențele noi pe care le trăim în locurile pe care le vizităm, scrie CNN. Dar atunci când suntem într-o țară străină și vine timpul să plătim, ne este mai confortabil uneori să facem plata în moneda cu care suntem mai obișnuiți și anume cea pe care o folosim acasă, cu toate că această opțiune ne costă mai mult.
Această opțiune a devenit una foarte comună – și costisitoare – pentru turiștii care își retrag bani de la bancomat sau care plătesc cu cardul direct la magazin sau restaurant.
Când vine nota de plată la restaurant, spre exemplu, clienții străini s-ar putea să primească opțiunea de a plăti cu cardul în moneda țării lor, în locul celei folosite în țara pe care o vizitează.
Opțiunea, numită „conversie valutară dinamică” sau „alegerea monedei de plată”, sună bine la prima vedere – un serviciu care îți face viața mai ușoară: îți convertește suma pe care trebuie să o plătești în moneda pe care o înțelegi cel mai bine.
Dar, acest serviciu nu este gratis, iar comisionul care ți se aplică la fiecare plată poate fi unul exorbitant. Un studiu arată că taxa medie plătită de clientul care folosește această opțiune este de 7,6%, de peste două ori mai mare decât cea care se aplică dacă plătește în moneda locală (de obicei, între 1,5% și 3%).
Astfel că, dacă un turist francez ia cina într-un oraș din Marea Britanie, iar nota de plată este de 88,43 de lire sterline – echivalentul a 100 de euro sau 108 dolari – și plătește în lire, care apoi trebuie convertite la euro de banca din Franța unde are cont turistul, suma finală va fi în jur de 102 euro.
Comentarii articol (0)