ACCES GRATUIT
Parlamentul propune refacerea a 100 de monumente istorice anual cu bani din taxele pe jocuri de noroc
O propunere legislativă aflată în lucru la Senat propune crearea unui mecanism de intervenție a statului în vederea protejării patrimoniului cultural al României. Documentul stabilește o metodologie de intervenție pentru punerea în siguranță a monumentelor istorice aflate în stadii avansate de degradare, iar pentru finanțarea acestor activități propune alocarea unui procent din veniturile încasate de stat din taxarea jocurilor de noroc.
Articolul continuă mai jos
Documentul instituie un cadru legislativ care să permită
selecționarea anuală a unui număr de 100 de monumente (cel puțin câte două în fiecare județ) care, odată selectate, să beneficieze de finanțarea minim necesară salvării de la dispariția iminentă, consecință a gradului avansat de degradare în care se află.
În ceea ce privește costurile de intervenție, inițiatorii estimează că acestea se situează la aproximativ 300 euro/mp pentru proiectare și la 1500 euro/mp pentru execuție, ambele estimări neincluzând taxa pe valoare adăugată.
Concret, proiectul de lege propune înființarea unui așa numit ”
Program Naţional de Scoatere din Pericol a Patrimoniului Cultural Imobil (PNSP) care are drept obiectiv punerea în siguranţă, anual, a unui număr de 100 de monumente istorice aflate în stare avansată de degradare de la nivelul tuturor judeţelor României”. Lista monumentelor asupra cărora urmează să se intervină ar urma să fie stabilită de Direcția de Patrimoniu Cultural și va include, pe lângă cele două (cel puțin) monumente din fiecare județ al tării, și
patru astfel de obiective
din București.
Suma maximă prevăzută pentru fiecare proiect de salvare admis ar urma să fie de maxim 500.000 lei. Referitor la finanțarea acestor proiecte, forma în care se află acum proiectul la Senat prevede că 3% din veniturile obținute de stat din
taxarea jocurilor de noroc să se constituie ca venit al Ministerului Culturii, asigurându-se astfel fondurile necesare activităților prevăzute de acest proiect de lege.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebui adoptat de Parlament, în ambele Camere, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)