Mai exact, programul multianual, numit “Primul Monument Restaurat”, va fi destinat imobilelor sau părților de imobil “care beneficiază de regimul juridic de protecție de monument istoric din categoria monument“, după cum apare în document.
Potrivit Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, monumentul este, de fapt, o construcție sau parte de construcție, împreună cu instalațiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioară sau exterioară care fac parte integrantă din acestea, precum și lucrări artistice comemorative, funerare, de for public, împreună cu terenul aferent delimitat topografic, care constituie mărturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, științific sau tehnic.
Viitoarea lege stabilește că beneficiarul acestui program va trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:
- la data solicitării creditului garantat se încadrează într-una dintre următoarele situații în legătură cu regimul de proprietate:
- persoana fizică deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția un imobil sau parte dintr-un imobil;
- persoana fizică autorizată sau asimilată acesteia, respectiv oricare persoană fizică care are în proprietate un imobil cu afectațiune specială;
- la data solicitării creditului garantat, proprietarii din cadrul asociației de proprietari dețin, în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, un imobil sau parte dintr-un imobil;
- sub condiția aprobării prin hotărâre de Guvern a unei scheme de ajutor de minimis/ scheme de ajutor de stat referitoare la această situaţie, persoanele fizice de drept privat deţin un imobil sau parte dintr-un imobil;
- restaurează un singur monument, printr-un credit acordat și garantat în condițiile programului;
- are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul.
Finanţarea acordată de bănci va fi garantată de stat, prin Ministerul Finanţelor, în proporție de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente finanţării garantate, și acoperă maximum 95% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a acestora.
În cazul în care se restaurează un imobil sau parte de imobil cu un beneficiar care se încadrează în categoriile de la punctele 2 și 3 din lista de mai sus, valoarea finanțării va putea fi cuprinsă între 70.001 de euro și maximum 140.000 de euro, echivalent în lei, și este compusă din finanţarea acordată de instituţia de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 de euro și maximum 119.000 de euro, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar. În aceste cazuri, finanţarea acordată de instituţia de credit va fi garantată de stat în proporție de maximum 60% și va acoperi maximum 85% din preţul acţiunilor de conservare, restaurare și punere în valoare.
În afara creditelor bancare, finanțarea ar putea veni și de la bugetul local, în limita fondurilor aprobate anual în acest sens, sub formă de grant. În acest caz, contribuția autorităților locale va fi de cel puțin 20%, dar nu mai mult de 80%, diferența urmând să fie acoperită de beneficiar. Dacă este vorba despre asociații de proprietari, diferența se va asigura din fondul de reparații și/ sau din alte surse.
Prin acţiuni de conservare, restaurare și punere în valoare a unui monument eligibil pentru finanţare, în sensul programului, se înţeleg elaborarea studiilor, cercetărilor și a documentaţiei tehnico-economice necesare în vederea restaurării și punerii în valoare a unui monument, inclusiv prin construcții noi, plata taxelor aferente avizelor pentru obţinerea autorizaţiei de construire, realizarea lucrărilor, asigurarea serviciilor de asistenţă tehnică etc.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)