Modificările aduse Codului Penal prin Legea nr. 214/2023 vor intra în vigoare vineri. Legea vizează armonizarea codului cu prevederile Deciziei nr. 708/2021 a Curții Constituționale a României (CCR), care a declarat că actuala modalitate de stabilire a cuantumului amenzilor pentru persoane juridice, raportată la cifra de afaceri, este neconstituțională.
Schimbarea adusă de noua lege constă în înlocuirea noțiunii de ”cifră de afaceri”, folosită ca punct de referință în stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile amendă, cu alți indicatori economici, și anume ”venituri totale” și ”active totale”.
Argumentele invocate de inițiatorii acestei legi pornesc de la decizia Curții, care arată că legea penală nu stabilește clar înțelesul sintagmei ”cifră de afaceri” și nici nu precizează clar momentul la care trebuie făcută raportarea la acesta, cifra de afaceri nefiind o constantă. avocatnet.ro a relatat pe larg despre decizia CCR și problema modului de calcul a amenzilor penale pentru companii aici.
În același timp, în expunerea de motive care a prefațat propunerea legislativă votată se arată că cele două sintagme propuse, ”venituri totale” și ”active totale”, reprezintă doi indicatori economici ușor de determinat, instanțele primind astfel posibilitatea de a stabili mult mai clar cuantumul amenzilor pe care le aplică. Introducerea lor, spun inițiatorii, ar nu ar mai pune instanțele în situația de a face analize aritmetice pentru a se edifica cu privire la evoluția activității unei persoane juridice, oferindu-le în schimb un instrument mai precis de evaluare.
Dacă noțiunea de ”cifra de afaceri” era folosită pentru cuantificarea amenzilor acordate persoanelor juridice cu scop lucrativ, în cazul altor categorii de persoane juridice actualele prevederi ale Codului Penal prevăd stabilirea amenzilor în funcție de valoarea activului lor patrimonial.
Legea de modificare a Codului Penal propune și schimbarea acestei prevederi, stabilind cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă în funcție de valoarea activului persoanei juridice la data trimiterii sale în judecată. Aceasta, pentru că vechea formulare nu putea fi aplicată persoanelor juridice care nu sunt obligate să întocmească situații financiare sau raportări contabile anuale sau au fost înființate în anul trimiterii în judecată și nu au apucat să întocmească documentația respectivă.
Comentarii articol (0)