ACCES GRATUIT
UPDATE: Proiect retras: Ascunderea veniturilor în cazul stabilirii pensiei de întreținere să fie considerată abandon de familie și pedepsită cu închisoarea
Părinții care, atunci când trebuie stabilită pensia de întreținere, nu declară sau ascund, cu rea-credință, veniturile obținute ar fi trebuit să poată fi acuzați de abandonarea familiei și să riște pedepse cu închisoarea, dar proiectul ce conținea aceste măsuri a fost retras luni de către inițiatori.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege retras luni de inițiatori viza, pe de o parte, modificarea
Codului penal, iar pe de alta, a
Codului civil. Ținând cont de retragerea din procedura parlamentară de legiferare, măsurile conținute de proiect nu pot ajunge să se aplice.
Concret, așa cum apare în expunerea de motive ce însoțea proiectul legislativ, în Codul penal, la secțiunea ce vizează abandonul de familie, s-ar fi introdus următorul nou alineat:
“nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească a pensiei de întreţinere, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.
Așadar, nedeclararea cu rea-credinţă sau ascunderea, totală sau parţială, a veniturilor, atunci când se pune problema stabilirii pensiei de întreținere, ar fi fost
considerată abandon de familie.
În textul proiectului, probabil dintr-o eroare de editare, nu apărea și textul legat de pedeapsa riscată în caz de nerespectare a viitoarei obligații.
Proiectul viza, totodată, și modificarea Codului civil. Astfel, s-ar fi introdus aici un nou alineat, care stabilea că
“sarcina probei în litigiile privind plata pensiei de întreţinere revine pârâtului, acesta fiind obligat să depună dovezile privind veniturile sale până la prima zi de înfăţişare la care părţile sunt legal citate, sub sancţiunea săvârşirii infracţiunii de abandon de familie”.
Propunerea legislativă urmărea, potrivit inițiatorilor,
„să garanteze pentru copil obținerea surselor financiare necesare traiului, educației și pregătirii sale profesionale, activităților extrașcolare, precum și altor nevoi sociale, raportat la posibilitățile financiare reale ale părintelui care datorează întreținerea”.
Mai precis, prin propunerea de completare a Codului penal s-ar fi sancționat fapta părintelui de a nu-și declara veniturile ori de a și le ascunde, total sau parțial, în procesul de stabilire sau actualizare a pensiei de întreținere.
Atenție! Proiectul de lege a fost retras de inițiatori, astfel că NU poate fi dezbătut, adoptat și aplicat. Acesta și-a terminat traseul legislativ.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)