Astfel, pe lângă situațiile existente în prezent, va fi considerată abandonare a familiei și “nedeclararea cu rea-credinţă, totală sau parţială, a veniturilor, în procedura stabilirii sau actualizării pe cale judecătorească sau pe cale notarială a pensiei de întreţinere”.
În momentul de față, în categoria abandonului de familie intră următoarele fapte:
- părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor a celui ce are dreptul la întreținere, expunându-l la suferințe fizice sau morale;
- neîndeplinirea, cu rea-credință, a obligației de întreținere prevăzute de lege;
- neplata, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite pe cale judecătorească sau notarială.
“Obligaţia legală de întreţinere are atât o componentă materială, cât și una spirituală. Literatura de specialitate subliniază elocvent faptul că această obligaţie are un caracter mult mai complex decât simpla obligaţie a părintelui de a-i asigura copilului cele necesare traiului, aceasta vizând și educaţia, pregătirea profesională, activităţi extraşcolare, spirituale, precum şi alte necesităţi social-culturale ori care ţin de sănătatea acestuia.
În acest context, valoarea indemnizaţiei de întreținere trebuie stabilită astfel încât să se garanteze că nivelul de trai al copilului nu va avea de suferit după divorţ şi va rămâne, în esenţă, identic cu cel al părinţilor.
Realitatea socială ne arată însă că există nenumărate cazuri în care părintele obligat să asigure acest venit pentru copil nu-şi declară veniturile, pentru a se sustrage obligaţiei plăţii pensiei de întreţinere, lezând astfel, în mod clar, principiul ocrotirii interesului superior al copilului”, după cum subliniază inițiatorii măsurilor.
Interesant este faptul că în toamna lui 2023 a mai existat un proiect legislativ cu prevederi similare, respectiv care ar fi permis pedepsirea ascunderii veniturilor în cazul stabilirii pensiei de întreținere, dar acesta a fost retras de inițiatori la câteva zile de la înregistrarea lui în Parlament, astfel încât nu a mai ajuns să se aplice.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat în Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)