„Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităților care au cel puțin 10 angajați/lucrători, precum și la nivel de sector de negociere colectivă”, scrie în Legea nr. 367/2022 privind dialogul social.
În desfășurarea activității sale, un angajator folosește adesea și alte persoane în afara celor cu care el însuși are contract de muncă încheiat. Pe cine numără și pe cine nu când stabilește dacă este peste sau sub acest plafon de 10?
Cei de la Ministerul Muncii au explicat, la solicitarea avocatnet.ro, că fiecare ar trebui să-și numere angajații proprii, iar nu și pe cei pe care îi folosește temporar, de la un alt angajator:
„În categoria de angajați/lucrători se vor lua în calcul toate persoanele care au calitatea de angajat al unității respective, cum sunt angajații temporari și cei cu contracte individuale de muncă suspendate.
Nu se vor lua în considerare angajații detașați, care prin detașare au locul de muncă schimbat temporar la un alt angajator, cu care au încheiate contracte de muncă”.
Practic, un angajat nu ar putea fi numărat de două ori, adică și la angajatorul cedent, și la cesionar, de exemplu, iar la numărătoare se pun inclusiv cei cu contracte suspendate. De altfel, a nu-i lua în considerare pe aceștia din urmă ar fi o încălcare a drepturilor acestora.
Legea 367 nu se referă însă doar la angajați, ci la „angajați/lucrători”. Prin urmare, trebuie să avem în vedere și alte categorii de persoane ce lucrează pentru și sub autoritatea unui angajator și care nu se cheamă neapărat angajați - de exemplu, cei cu contracte de mandat sau management.
„În ceea ce privește termenul de „lucrător”, în sensul prevederilor art. 1 pct. 5 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, acesta include orice persoană
fizică, parte a unui contract individual de muncă ori a unui raport de serviciu, precum şi cea care prestează muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator şi beneficiază de drepturile prevăzute de lege, precum şi de prevederile contractelor sau acordurilor colective de muncă aplicabile.
În aplicarea prevederilor Legii nr. 367/2022 și ale convențiilor OIM, categoria lucrătorilor include atât angajații cu contract individual de muncă sau raport de
serviciu, cât și alte raporturi de muncă atipice în care o persoană lucrează pentru și sub autoritatea unui angajator (ex. beneficiarii contractelor de mandat, de management, de activitate sportivă, ai convențiilor individuale de muncă în cazul cooperației meșteșugărești etc.)”, au explicat cei de la minister.
Comentarii articol (0)