Negocierea colectivă este acum obligatorie în cazul angajatorilor care au cel puțin 10 salariați, potrivit Legii nr. 367/2022 privind dialogul social. Vorbim, desigur, doar de obligația privind inițierea negocierii colective, nu și de obligația încheierii unui contract colectiv de muncă - încheierea unui contract nu poate fi impusă nimănui (principiul libertății contractuale).
Și, așa cum am mai precizat și cu alte ocazii, în pofida prevederii din Codul muncii, care încă prevede negocierea colectivă obligatorie doar pentru unitățile cu cel puțin 21 de angajați, angajatorii sunt ținuți să respecte prevederile legii speciale în acest caz - Legea nr. 367/2022.
Legea nu distinge însă între tipul de angajați, așa că în numărul acesta intră toți cei care, la un moment dat T0, au în Revisal cel puțin 10 salariați. Aceștia pot fi cu normă întreagă sau parțială, pot fi cu contracte de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată. Așa se face că și angajatorii care depășesc acest număr doar sezonier au, la acel moment când au depășit „borna de 10”, obligația de a negocia colectiv.
Nu vor intra în calcul angajații detașați de la un alt angajator, dar cel care a detașat îi va lua în calcul chiar dacă aceștia lucrează temporar pentru un alt angajator. Intră în calcul însă angajații în perioadă de probă, întrucât au contract de muncă încheiat, singura diferență în cazul lor fiind că relația lor de muncă se poate finaliza printr-o simplă notificare.
Util: Opt aspecte importante pe care trebuie să le cunoști despre obligația de a negocia colectiv
Comentarii articol (0)