1. Ai cel puțin zece angajați? Obligația de a iniția negocieri colective pentru încheierea unui contract colectiv de muncă există, din 25 decembrie 2022, inclusiv pentru unitățile cu 10-20 de angajați, nu doar pentru cele cu cel puțin 21 de angajați. Vorbim însă doar de obligația privind inițierea negocierii colective, nu și încheierea unui contract colectiv de muncă - încheierea unui contract nu poate fi impusă nimănui.
Util: Care sunt angajații/lucrătorii pe care-i numărăm pentru a vedea dacă se depășește pragul de 10?
2. Termenul de 45 de zile. Noua lege a dialogului social a redus termenul vechi de 60 de zile pentru desfășurarea negocierilor colective la 45 de zile. Ideea de prelungire a acestui termen prin acordul celor implicați este în continuare valabilă.
3. Deși inițiativa negocierilor aparține acum ambelor părți, doar angajatorul poate fi în mod efectiv sancționat pentru refuzul de a negocia - iar legea prevede o amendă mult mai mare, respectiv de la 15.000 la 20.000 de lei (în vechea lege era situată între 5.000 și 10.000 de lei).
4. Chiar dacă negocierile eșuează, peste un timp ar trebui reluate. Tocmai pentru că e exclusă ideea de a sta într-o perpetuă negociere, specialiștii recomandă reluarea negocierilor peste circa un an. În cazul în care există încheiat un CCM în vigoare, iniţiatorul negocierii colective poate iniţia negocierea cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării CCM sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă la nivel de unitate/grup de unităţi/sector de negociere colectivă.
5. Pașii pe care trebuie să-i urmeze angajatorii - angajatorul va comunica salariaților faptul că la nivelul unității, raportat la numărul de salariați, negocierea colectivă este obligatorie și că pentru a-și exercita dreptul prevăzut de Constituție și de Codul muncii, trebuie să se organizeze, prezentându-le ambele variante - organizarea în cadrul unui sindicat ori alegerea reprezentanților. Desigur, e posibil ca angajații săi sau o parte dintre aceștia să fie deja parte dintr-un sindicat. Anunțarea intenției de negociere, cu toate formalitățile și termenele menționate în lege, este, practic, partea prin care trec toate entitățile pentru că nu toată lumea ajunge să și negocieze, cu atât mai puțini fiind cei care chiar semnează un contract la final. Mai multe despre pașii negocierii, aici.
6. Cum demonstrează angajatorii că și-au îndeplinit obligația? Cum încheierea unui contract, adică finalizarea cu succes a negocierilor se poate să nu aibă loc, angajatorii trebuie să fie în măsură să poată dovedi cu documente că și-au îndeplinit obligația prevăzută de lege.
Atenție! Angajatorii pot fi amendați dacă intervin în procesul de alegere a reprezentanților angajaților.7. Cum procedăm în cazul în care angajații nu sunt interesați să-și desemneze un reprezentant și să participe la discuții pentru un CCM? Angajatorul nu poate să fie tras la răspundere pentru că angajații nu au vrut să participe la negocieri, atâta vreme cât poate dovedi, fără urmă de dubiu, că și-a îndeplinit toate celelalte îndatoriri legale în materia negocierii colective.
8. Legea dialogului social nu impune angajaților un număr maxim de reprezentanți sau un număr minim, ci stabilește ca regulă acordul părților - angajați și angajator. Doar în lipsa acestui acord intră în vigoare pragurile maximale prevăzute de lege.
Util: Aspecte practice importante privind reprezentanții salariaților
9. Negocierea colectivă, obligatorie și pentru angajatorii care doar sezonier depășesc numărul minim de salariați. Legea nu distinge între angajații pe perioadă determinată sau cei pe perioadă nedeterminată atunci când impune obligația de a negocia colectiv. Astfel, chiar dacă un angajator atinge sau depășește numărul de zece angajați doar sezonier, la momentul respectiv „dobândește” și obligația de a iniția negocierile.
10. Demararea negocierii colective și eșecul negocierilor nu trebuie notificate inspectoratului de muncă. Dovada faptului că angajatorul și-a îndeplinit obligațiile impuse de Legea dialogului social privind negocierea colectivă, respectiv că a demarat discuțiile, dar fie nu a avut partener de dialog, fie discuțiile nu au dus la încheierea propriu-zisă a unui contract colectiv de muncă, nu se face prin notificarea acestui lucru inspectoratului teritorial de muncă, ci prin câteva documente pe care angajatorul le pune „la dosar”. Notificarea ITM-ului este una dintre informațiile eronate care s-au răspândit în trecut cu privire la negocierile colective, dar pe care cei din resurse umane încă o mai aduc în discuție din când în când.
Comentarii articol (1)