Negocierea colectivă este acum obligatorie în cazul angajatorilor care au cel puțin 10 salariați, potrivit Legii nr. 367/2022 privind dialogul social. De fapt, ceea ce este obligatoriu este inițierea negocierilor colective, dar nu și încheierea unui CCM, întrucât principiul libertății contractuale se opune aici ideii de a forța pe cineva să fie parte dintr-un contract sau să achieseze la termenii stabiliți de cealaltă parte. O altă ipoteză frecventă în care nu se poate ajunge nici măcar la discuții între părți e atunci când angajații rămân în pasivitate și nu-și desemnează nici măcar un reprezentant.
Demararea negocierilor
Iniţiativa negocierii colective aparţine oricăruia dintre partenerii sociali, potrivit legii. Dacă angajatorul nu și-a îndeplinit obligația de a iniția negocierea colectivă, angajații pot fi cei care să demareze procesul.
Angajatorul va comunica salariaților faptul că la nivelul unității, raportat la numărul de salariați, negocierea colectivă este obligatorie și că pentru a-și exercita dreptul prevăzut de Constituție și de Codul muncii, trebuie să se organizeze, prezentându-le ambele variante - organizarea în cadrul unui sindicat ori alegerea reprezentanților.
Când? În cazul în care există încheiat un CCM în vigoare, iniţiatorul negocierii colective poate iniţia negocierea cu cel puţin 60 de zile calendaristice înaintea expirării CCM sau a expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiţionale la contractele colective de muncă la nivel de unitate/grup de unităţi/sector de negociere colectivă. Atunci când nu există niciun CCM în vigoare sau s-a mai încercat negocierea unuia anterior, negocierile se pot declanș oricând, iar în practică se apelează frecvent la ideea de periodicititate a inițierii - măcar o dată pe an - întrucât ar fi absurdă ideea de a începe a negocia imediat ce negocierile anterioare au eșuat (adică a sta, practic, într-un soi de negociere continuă).
Conducerea angajatorului transmite în scris tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze CCM anunţul/invitaţia privind intenţia de începere a negocierilor colective, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acestora. Anunțul trebuie să cuprindă data, ora şi locul stabilite pentru începerea negocierilor.
Părţile îndreptăţite să participe la negociere vor confirma în scris primirea invitaţiei, precum şi acceptarea sau refuzul participării la negociere, indiferent de partea care a iniţiat negocierea. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz de participare la negocieri, scrie în Legea 367/2022. Iar neinvitarea la negocieri a tuturor părţilor îndreptăţite să negociez CCM-ul constituie motiv de neînregistrare a CCM-ului negociat.
În termen de 15 zile calendaristice de la data declanşării procedurilor de negociere, angajatorul are obligaţia să convoace toate părţile îndreptăţite în vederea negocierii CCM şi să organizeze prima şedinţa de negociere. Termenul a fost modificat de la 5 la 15 zile pe 25 mai 2023, când legea a primit numeroase modificări prin ordonanță.
Ce se întâmplă când angajații rămân în pasivitate și nu-și desemnează reprezentanți, nefiind nici reprezentați la nivel sindical? Neexistând partener de dialog social, angajatorul „va pune la dosar” fix acest aspect (invitația, împreună cu dovada comunicării) - mai multe pe acest subiect, aici. Ideal este să li se acorde angajaților suficient timp să-și desemneze reprezentanții.
Prima reuniune din cadrul negocierilor
La prima şedinţă a părţilor se stabilesc informaţiile publice şi cu caracter confidenţial pe care angajatorul le va pune la dispoziţia părţii sindicale sau a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor şi data până la care urmează a îndeplini această obligaţie, potrivit legii - cel puţin date referitoare la:
a) situaţia economico-financiară a unităţii la zi, precum şi perspectiva de evoluţie a acesteia pe următoarea perioadă contractuală;
b) situaţia, structura şi evoluţia estimată a ocupării forţei de muncă, precum şi eventualele măsuri preconizate pe următoarea perioadă contractuală;
c) măsurile propuse privind organizarea muncii, programului şi a timpului de lucru pe următoarea perioadă contractuală;
d) măsurile propuse privind protecţia drepturilor angajaţilor/lucrătorilor în caz de transfer al unităţii sau a unei părţi a acesteia;
e) măsuri propuse de angajator privind promovarea îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a angajaţilor/lucrătorilor pe următoarea perioadă contractuală.
Data primei şedinţe de negociere reprezintă data certă la care se consideră că negocierile au fost declanşate.
Procesul-verbal al primei şedinţe - potrivit legii, trebuie să cuprindă:
a) componenţa nominală a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unei împuterniciri scrise;
b) nominalizarea persoanelor mandatate să semneze contractul colectiv de muncă;
c) durata maximă a negocierilor convenită de părţi;
d) locul şi calendarul şedinţelor;
e) în cazul sindicatelor afiliate, existenţa dovezii reprezentativităţii sindicatului, federaţiei sau confederaţiei, după caz, iar în cazul sindicatelor nereprezentative şi neafiliate, numărul de membri de sindicat din unitate;
f) în cazul în care nu există organizaţii sindicale, dovada alegerii reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor;
g) existenţa dovezii convocării tuturor părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
h) pentru negocierile la nivel de unitate existenţa dovezii personalităţii juridice a organizaţiilor sindicale;
i) alte detalii privind negocierea.
Negocierile - cu finalizare prin acord sau fără
La fiecare şedinţă de negociere se încheie procese-verbale semnate de reprezentanţii mandataţi ai părţilor, în care se consemnează conţinutul negocierilor.
La negocierea clauzelor şi la încheierea contractelor colective de muncă părţile sunt egale şi libere, conform legii, ceea ce înseamnă, practic, că aici angajatorul nu mai poate să acționeze în virtutea unei poziții de superioritate.
Potrivit legii, durata negocierii este de maximum 45 de zile, dar această durată maximă poate fi depăşită prin acordul părţilor (doar! prin acord). În tot acest timp pot avea loc mai multe reuniuni/ședințe, iar la finele fiecăreia se consemnează cele discutate.
Reiterăm faptul că nu este obligatoriu ca părțile să ajungă la un acord, adică să și încheie negocierile cu semnarea unui CCM.
Atenție! Demararea negocierii colective și eșecul negocierilor nu trebuie notificate inspectoratului de muncă.
CCM-ul se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate. Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni, iar cu ocazia unei recente conferințe organizate de avocatnet.ro pe tema aplicării legii dialogului social, Anca Iulia Zegrean - Partener, Coordonatorul practicii de Dreptul Muncii, Biriș Goran SPARL - explica faptul că această prelungire poate fi decisă oricând, nu doar foarte aproape de terminarea perioadei de valabilitate.
Încheierea CCM-ului și înregistrarea sa
Contractele colective de muncă şi actele adiţionale la acestea se încheie în formă scrisă, se depun şi se înregistrează prin grija părţilor (ambelor părți, în sensul că ambele vor fi amendate dacă „se uită” formalitatea de înregistrare - 5.000 de lei) la inspectoratul teritorial de muncă (vorbim de contractele la nivel de unitate). Legea ne spune clar ce trebuie să cuprindă dosarul cu care mergem la ITM:
a) contractul colectiv de muncă, în original, redactat în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, semnate de către părţi;
b) dovada convocării părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
c) împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului colectiv de muncă;
d) dovezile de reprezentativitate ale părţilor sau lista de semnături ale membrilor de sindicat sau dovada încasării cotizaţiilor membrilor, după caz, cu specificarea numărului total de membri sau procesele-verbale de alegere a reprezentanţilor angajaţilor/lucrătorilor;
e) procesele-verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, conţinând poziţia părţilor;
f) mandatele celor care au reprezentat părțile la negocieri.
Contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării lor la autoritatea competentă sau de la o dată ulterioară, potrivit convenţiei părţilor, potrivit legii. Dacă se încheie un contract și avem deja unul care încă mai produce efecte, putem stabili că noul contract intră în vigoare la data expirării celui anterior. Practic, dacă CCM-ul nu are în cuprins o dată stabilită de părți, așa cum sugerează și textul de lege, se va aplica de la data înregistrării sale la ITM.
Comentarii articol (1)