Chiar dacă în Codul muncii încă a rămas obligația doar a angajatorilor cu cel puțin 21 de angajați de a demara negocierile pentru încheierea unui contract colectiv de muncă, în prezent ne interesează prevederile noii legi a dialogului social, adică ale legii speciale pe acest subiect, care prevede că negocierea e obligatorie și pentru angajatorii cu 10-20 de angajați.
„Negocierea colectivă este obligatorie la nivelul unităţilor care au cel puţin 10 angajaţi/lucrători, precum şi la nivel de sector de negociere colectivă”, prevede Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, care a intrat în vigoare pe 25 decembrie. În mod vizibil, noua prevedere îi pune și pe angajatorii cu 10-20 de salariați la treabă, adică să demareze negocierile pentru încheierea unor contracte colective de muncă. Prin aceeași lege s-a stabilit, spre final:
„Dispoziţiile contrare prezentei legi din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din legislaţia conexă, vor fi armonizate în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
Actualmente, Codul muncii prevede aceeași regulă ca vechea lege a dialogului social: „Negocierea colectivă la nivel de unitate este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi”. Ca atare, avem în vigoare o lege nouă care extinde obligația, și o lege mai veche - Codul muncii - care a rămas cu obligația neactualizată.
Nu ar trebui să așteptăm însă modificarea Codului muncii, care oricum poate veni cu întârziere, pentru a considera dacă ni se aplică sau nu prevederea privind negocierile celor cu cel puțin 10 angajați. Deși am putea avea tendința de a ne repezi la Codul muncii și considera că prevederile sale prevalează în orice situație, în foarte multe cazuri, cum este și cel privind negocierile colective, Codul muncii e doar legea generală, iar Legea dialogului social este cea specială, deci, cea care ne interesează dacă vrem să știm cui îi revine obligația de a demara negocierile colective și cui, nu.
Reamintim, în acest context, că, în cazul unui control, angajatorii care nu și-au îndeplinit obligația de a demara negocierile colective riscă o amendă de la 15.000 de lei la 20.000 de lei, iar necunoașterea legii nu poate fi invocată.
Comentarii articol (0)