OUG nr. 63/2023 a fost publicată vineri în Monitorul Oficial și introduce noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.
„Începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară stabilită în cuantum brut după cum urmează:
a) 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
b) 1000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
c) 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
d) 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
e) 100 lei pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a)-c)”, prevede OUG 63.
Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării bugetarilor, scriu cei de la Ministerul Muncii, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Totodată, ordonanța reglementează acordarea contravalorii voucherelor de vacanță de la bugetul de stat pentru angajați din sistemul sanitar care până la această dată nu au beneficiat de vouchere de vacanță. „Plata contravalorii voucherelor de vacanță pentru personalul prevăzut la alin. (1) se face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unității sanitare, al cărui model este stabilit prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, prevede OUG 63.
Cea de-a treia măsură adoptată vineri de Guvern pentru bugetarii din Sănătate vizează limitarea clară a numărului de zile de concediu de odihnă anual, în funcție de vechime: „Personalul contractual din sistemul public de sănătate beneficiază de concediu de odihnă anual de până la 38 de zile lucrătoare, în funcție de vechime, calculate în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă la nivel de sector bugetar Sănătate”. Nereglementarea acestor drepturi face imposibilă semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector și implicit, sincope în buna desfășurarea a activității sanitare, scria Guvernul în nota de fundamentare care a însoțit proiectul.
Un alt aspect vizat în ordonanță se referă la medicii de familie ce lucrează în unități medicale înfiinţate potrivit Legii societăţilor - Guvernul a stabilit aplicarea reglementărilor privind funcționarea sediilor secundare și în cazul acestor unități medicale (mai exact, aplicarea art. 75 alin. (2)-(7) din Legea sănătății).
Comentarii articol (0)