Doar unul din zece români are încredere în băncile din România, în timp ce 23% dintre cetăţeni se simt înşelaţi în relaţia cu instituţiile bancare, relevă rezultatele unui studiu de specialitate, date marţi publicităţii, potrivit Agerpres.
„Topul subiectelor care îi preocupă pe cetăţenii României în acest moment arată, în mod deloc surprinzător, că principala îngrijorare a românilor (47%) este legată de puterea de cumpărare în perioada inflaţionistă pe care o traversăm. Îngrijorarea este mai pregnantă în rândul celor cu venituri medii pe gospodărie, precum şi în rândul părinţilor cu copii liceeni, împovăraţi cu cheltuielile aferente etapei educaţionale pe care o parcurg copiii lor”, susţin autorii sondajului realizat de Ipsos.
Conform sursei citate, 39% dintre români sunt neliniştiţi de nivelul salarial, cu precădere femeile şi românii cu educaţie medie, în rândul lor regăsindu-se şi cei care obişnuiesc să împrumute bani de la familie/prieteni/colegi până la următorul salariu.
În acelaşi timp, sărăcia şi inegalitatea socială îi îngrijorează pe 34% dintre cetăţeni, în principal pe cei cu venituri mici, pensionari sau şomeri.
Pe unul din cinci români îi preocupă siguranţa locului de muncă şi în egală măsură situaţia pensiilor. Pensiile reprezintă o frământare mai puternică în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 50-65 ani, în special bărbaţi, din oraşe mici sau zone suburbane, mai mult în sudul ţării şi în rândul persoanelor cu venituri reduse pe gospodărie.
„Departe de a fi o preocupare principală şi indicând reticenţa populaţiei generale de a contracta credite în perioada următoare, 5% dintre români semnalează îngrijorare în ceea ce priveşte accesul la creditare. Îngrijorarea este manifestată în principal de cei care plănuiesc să acceseze un credit imobiliar în următoarele 12 luni, cei care şi-au făcut un obicei din a rambursa anticipat rate pentru creditele în curs, precum şi de părinţii cu copii nou-născuţi, care au probabil planuri pentru o locuinţă potrivită cu noua etapă din viaţa lor”, susţin autorii sondajului.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi seară, că preţul anumitor alimente de bază este mai mare în România decât în Germania şi a subliniat că din luna august se vor vedea efectele ordonanţei privind plafonarea.
”O să reuşim pentru că de această dată avem parteneri şi le mulţumesc încă o dată marilor retaileri care s-au angajat în acest parteneriat cu Guvernul României. Avem şi procesatorii, şi producătorii, şi distribuitorii. Trebuie să reuşim acest pariu. Nu putem în continuare să ne facem că nu vedem că anumite preţuri la anumite produse de bază, sunt mai scumpe decât în Germania. Şi nu comparăm puterea de cumpărare din Germania şi puetrea de cumpărare din România. este ceva ce nu a funcţionat şi sperăm ca prin acest exerciţiu să începem să reaşezăm lucrurile. Nu întotdeuna piaţa echilibrează tot. Am văzut că după 3 crize suprapuse piaţa a fost depăşită şi mecanismul pieţei a fost depăşit. Dar toate aceste măsuri sunt temporare, până se reaşează lucrurile. Dar nu putem la infinit să ne facem că nu observăm anumite lucruri care sunt evidente”, a declarat marţi seară, la Antena 3, premierul Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.
”Sunt ferm convins că din luna august... erau contracte în derulare, este normal. În momentul acesta au scăzut anumite adaosuri, s-au perceput anumite taxe. Veţi vedea că preţurilevor scădea la cele 14 produse”, a precizat Marcel Ciolacu.
Capitala s-a aflat marți seara sub cod portocaliu de furtună, iar locuitorii au fost avertizați prin RO-Alert să se adăpostească. În mai multe zone din București a plouat torențial, s-au înregistrat descărcări electrice și intensificări ale vântului.
ISU București transmite că pe durata codului meteo portocaliu, în Capitală au fost gestionate 30 de solicitări.
Astfel, echipele de intervenție au îndepărtat 18 arbori doborâți de vânt și au degajat de pe trotuar și carosabil doi stâlpi de electricitate care au căzut în timpul furtunii.
De asemenea, pompierii au fost solicitați în 10 locații ca să extragă apa acumulată în curți sau în sobsolul unor locuințe.
În timpul furtunii, în Capitală au fost avariate nouă autoturisme, mai precizează ISU.
Comentarii articol (0)