Coruptie zero? Nicaieri in lume...
Ceea ce imaginati dv,
danking, e posibil dar nu e... probabil.
1. Detectorul de minciuni. Poate ca cetateanul respectiv e cinstit cand face testul prima data si imediat ce ajunge in functie sa-si schimbe atitudinea - sau... sa-si arate fatza adevarata. Stiti cum se zvoneste: da-i omului putere si afli ce gen de persoana este. Ar trebui repetat testul la perioade regulate de timp...
2. Testul psihologic. Testele de acest gen sunt mai mult sau mai putin subiective si sunt oameni care se ”pricep” sa raspunda - chiar pot fi ”invatate” raspunsurile corecte - exista cazuri documentate in acest sens.
3. Testul de inteligenta. Ar fi o idee dar... e, cred, destul de dificil sa gasesti alt candidat in timp util... Ar trebui cautati si propusi oamenii cu mult timp inainte de alegeri...
4. Vizita medicala - psihiatrie. De ce nu? Pentru obtinerea permisului de conducere e obligatorie o asemenea ”viza”. Cu atat mai mult ar trebui sa fie necesara pentru aceia care doresc sa ”conduca” destinele unor cetateni.
5. Testul de specialitate. Adica... un test de cultura generala sau strict bazat pe legislatie? Un parlamentar reprezinta - din punct de vedere politic - un grup de oameni... Experienta in... ce? In... politica? Sigur, ceva cunostinte despre cum se elaboreaza - ca exemplu - legile ar fi necesare; la fel si in cazul limbilor straine de circulatie internationala - chiar daca limba romana este una care se utilizeaza - sa zic asa - in forurile UE.
ccarmen a scris:
Consider ca , primul pas pe care trebuie sa l facem toti ... este .... sa nu -i mai lasam pe cei din jurul nostru, pe care -i vedem zilnic ce fac ... cat de pregatiti sunt pentru functiile pe care le ocupa si cum isi indeplinesc atributiile ... sa stea" linistiti " , ci sa i " trezim " si sa i facem sa renunte la comportamentul si faptele lor care nu sunt demne de functiile pe care le ocupa.
Corect.
Pentru a nu le mai permite una-alta e nevoie sa ”umblam” la mentalitate. Sa refuzam a da ”spaga” pentru a rezolva mai repede ceea ce un functionar sau altul este dator - prin atributiile de serviciu - sa realizeze. Pe de alta parte, ar trebui ca cetatenii sa nu mai incerce sa obtine - eludand legea - anumite autorizatii, anumite facilitati fiscale, ajutor social, ca exemple. Iar in cazul alegerilor electorale sa nu ne mai bazam numai pe carisma unui candidat...
Pentru a sesiza faptele de coruptie avem la dispozitie calea plangerii, a denuntului, la Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor (structura teritoriala)
[ link extern ]
Si avem la "dispozitie" organizatia Transparency International Romania, unde victimele copruptiei, martorii sunt consiliati gratuit... Citez: consultanta juridica anticoruptie gratuita pentru martorii si victimele actelor de coruptie, în sensul informarii acestora cu privire la mijloacele legale de plângere.
[ link extern ] /