Legea nr. 271/2024 pentru modificarea și completarea Legii cu privire la actele de stare civilă nr. 119/1996 a trecut la finele lui iunie 2023 de Senat și la început de octombrie a trecut și de Camera Deputaților, cu mici amendamente față de ce au adoptat senatorii. Concret, legea ar trebui să corecteze o situație injustă creată ca urmare a modificărilor survenite la Legea actelor de stare civilă anul trecut, avocatul neputând să reprezinte clientul în raport cu serviciile de stare civilă fără a avea o procură specială, cu excepția situației în care se solicită eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv.
Concret, potrivit noii legi, în vigoare de joi, următoarele cereri sau proceduri se vor putea face și prin avocat cu împuternicire avocațială:
- cererea de schimbare a numelui pe cale administrativă;
- cererile de înscriere a modificărilor intervenite în statutul civil al persoanei sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate, precum şi cu privire la regimul matrimonial ales în faţa autorităţilor/instituţiilor străine competente;
- înscrierea diferitelor mențiuni pe actele de stare civilă, precum în cazul desfacerii, anulării sau constatării nulității adopției, în cazul încetării căsătoriei prin deces, declararea judecătorească a morții unuia dintre soți, constatarea nulității, anularea sau desfacerea căsătoriei etc.
„Este ilogic să-i oferi avocatului dreptul de a solicita eliberarea unui certificat de stare civilă sau a unui extras multilingv în baza împuternicirii avocațiale, dar pentru toate celelalte cereri pe care ar putea să le depună în numele clientului, să aibă nevoie de procură specială.
Mai mult decât atât, oferind avocatului dreptul de a-și reprezenta clientul în baza împuternicirii avocațiale, se ușurează și munca funcționarilor de stare civilă, avocatul fiind un profesionist al dreptului care cunoaște și înțelege mult mai bine dispozițiile ți implicațiile legii, spre deosebire de o persoană fără pregătire juridică”, scriu inițiatorii din spatele propunerii care a devenit Legea 271/2024.
Un alt proiect legislativ ce vizează avocații și actele de stare civilă a trecut de Senat în mai anul trecut. Documentul vizează ca, doar printr-o împuternicire, avocaților să li se poată elibera certificate de naștere, căsătorie sau deces în numele titularilor acestora. Propunerea legislativă propune să se lărgească accesul avocaților la anumite informații necesare în sala de judecată, un demers care este, astăzi, încă obturat de limitările legislative legate de intrarea în posesia apărătorului a datelor înscrise în registrul stării civile. La deputați însă, propunerea „s-a blocat” anul trecut după ce a primit un raport de respingere.