Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Patru zile de foc. Azi e cea mai fierbinte zi, cu 40 de grade la umbră. Cod portocaliu de caniculă și vijelii în toată țaraMeteorologii au emis avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, vijelii și grindină. Azi va fi cea mai caldă zi, cu temperaturi care ajung la 40 de grade. Canicula și disconfortul termic se vor menține până duminică.
Un cod portocaliu de instabilitate atmosferică intră în vigoare azi la 15.00 și va fi valabil până vineri dimineață la ora 8.00. În intervalul menționat în Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, jumătatea nordică a Moldovei și local în Banat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70...90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat peste 50...60 l/mp).
Zahărul şi cartofii s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Doar uleiul s-a ieftinit (INS)Zahărul şi cartofii sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce uleiul este singurul aliment care s-a ieftinit, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.
Preţul zahărului a fost cu 55% mai mare în luna iunie a acestui an decât în iunie 2022, cel al cartofilor a urcat cu 32,46%, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 31,83%, iar untul cu 30,49%.
Preţul uleiului a scăzut, în ritm anual cu 8,17%. Faţă de luna mai a acestui an, cel mai mult s-au scumpit carnea de porc (plus 3,25%) şi de vacă (plus 1,51%), conservele şi produsele din peşte (plus 1,49%) şi berea (plus 1,35%), potrivit datelor INS, consultate de Agerpres.
Cât de cald e prea cald pentru corpul uman? A fost stabilită „temperatura critică superioară” pe care o putem suportaEuropa se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, care vor continua să crească și vor atinge niveluri fără precedent în această vară. Deja luna iunie a devenit cea mai fierbinte înregistrată vreodată. În acest context, experții au stabilit care este limita suportabilității umane, ce temperaturi poate tolera corpul nostru în condiții de siguranță, relatează Euronews.
Potrivit unui studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Roehampton din Londra, corpul uman are o „temperatură critică superioară” pe care o poate tolera în condiții de siguranță între 40 și 50 de grade Celsius. După atingerea acestei temperaturi, corpul nostru suferă de „stres termic”, o stare care provoacă confuzie, greață, amețeli, dureri de cap și leșin.
„Temperaturile din Europa au crescut cu aproximativ două grade față de condițiile preindustriale în ultimele decenii, creștere de două ori mai mare decât media globală”, a declarat pentru Euronews Next Matthew Patterson, asistent de cercetare postdoctorală în domeniul fizicii climei la Universitatea din Oxford.
Comentarii articol (0)