Dacă nu mai departe de luna trecută discutam despre ce obligații va impune o nouă directivă europeană în materia anunțurilor de angajare și despre cum denumirile posturilor vor trebui să fie cât mai neutru formulate, iată că acum întâlnim la CNCD o situație în care angajatorul a ținut să precizeze expres că la concursul pentru ocuparea unui post la casierie se pot înscrie doar femei („casier - 1 post; sex feminin; studii medii economice cu diplomă de bacalaureat ...”).
Casierul din anunțul pentru funcția publică contractuală urma să lucreze pe un post nou înființat, în cadrul unui contract de finanțare europeană, în care apăreau ca necesari cinci angajați, dintre care un post pentru femei și patru pentru bărbați.
CNCD a vrut să știe dacă, în contextul dat, se justifică limitarea accesului la un concurs pe baza criteriului gen/sex, mai exact, dacă are loc restrângerea drepturilor de a avea acces la piața muncii în condiții de egalitate.
„(...) condiția sexului feminin este prezentă doar la ocuparea postului de casier (celelalte posturi vacante scoase la concurs sunt: conducător șalupă, electrician și marinar). Condiția impunerii sexului care se regăsește doar la ocuparea postului de casier nu este justificată. Decizia de a impune criteriul genului/sexului pentru a participa la un concurs organizat de partea reclamată circumscrie ipotezei legale cuprinse de art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 7, art. 9 din Legea Nr. 202 din 19 aprilie 2002 republicată privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi”, concluzionează CNCD, care aplică direcției publice reclamate doar un avertisment pentru fapta de discriminare.
OG nr. 137/2000 sancționează discriminările pe criteriul sexului și sancționează refuzarea acordării unor drepturi sau facilități unei persoane pe criterii discriminatorii, precum cel legat de sexul persoanei. În cazul de față, prin precizarea expresă a sexului feminin printre cerințele postului, niciun candidat bărbat nu ar fi fost eligibil.
Dincolo de această ordonanță, Legea nr. 202/2002 tratează în mod special egalitatea de șanse între cele două sexe, iar egalitatea presupune, printre altele, accesul nediscriminatoriu la angajare în toate posturile sau locurile de muncă vacante şi la toate nivelurile ierarhiei profesionale. Aceeași lege interzice expres angajatorilor, indiferent că sunt din mediul privat sau public, să dezavantajeze persoanele de un anumit sex la anunţarea, organizarea concursurilor sau examenelor şi selecţia candidaţilor pentru ocuparea posturilor vacante.
Comentarii articol (0)